Dagens PS

Ny miljövänlig vinyl: Nu blir musiken sockersöt...

Vinyl
Ett brittiskt bolag har producerat en miljövänlig vinylskiva. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 22 juli 2022Publicerad: 22 juli 2022

Kampen för miljön går vidare. Både här och där. Nu är den första miljövänliga vinylskivan kommit, enligt ett brittiskt företag som säger sig ha producerat den.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AFP rapporterar att ett brittiskt företag säger sig ha producerat världens första vinylskiva i miljövänlig bioplast. Traditionellt har vinylskivor tillverkats av PVC, en plast Greenpeace kallat ”den mest miljöskadliga” men nu är skivorna inne på nya spår.

Den nya vinylskivan produceras, enligt det brittiska företaget, av bioplaster från naturliga källor som socker och stärkelse.
Därmed kan vad som kallats musikbranschens värsta miljöbov på sikt vara historia.

Det här har varit en prövosten för skivbolagen ända sedan försäljningen av vinylskivor fick ett i förväg oväntat uppsving för ett knappt decennium sedan. I dag är efterfrågan så pass stor att vinyl säljer mer än CD-skivor, även i strömmande tider.

Nu kan socker och stärkelse vara lösningen på det miljöproblem branschen brottats med – och kanske kan vi som en bonus även få nyinspelningar av gamla hitlåtar som ”Sugar”, ”Honey, honey”, ”Socker” med Kent och gamla fina barnvisan ”En sockerbagare”…

Läs även: Northvolt och Systembolaget toppar hållbarhetslista

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS