Dagens PS

Abba i topp när vinylskivor slår nya rekord

Vinylskivor
Abba toppar listan över sålda vinylskivor i Storbritannien. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 29 dec. 2021Publicerad: 29 dec. 2021

Vinylskivor sålde för första gången sedan 1991 över fem miljoner exemplar i Storbritannien – och det är tack vare Abba, skriver BBC. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nästan en fjärdedel av alla sålda album i Storbritannien i år (23 procent) var vinylskivor. Det är fjortonde året i rad som formatet växer, enligt BBC.

Mest sålda albumet var Abbas Voyage, följt av Adeles 30. Däremot sjönk försäljningen av CD-skivor återigen, och är nu på den lägsta nivån sedan formatet introducerades i Storbritannien 1988.

Vinylskivornas återhämtning är en trend som pågått under en längre tid, men stora förseningar i tillverkningen, orsakade av en kombination av covid-19, leveranskedjeproblem och brist på arbetskraft, samt brist på råvaror som PVC och pappersprodukter.

Variety lastade i november Adele för problematiken, men hennes beställning på 500 000 skivor är bara 0,3 procent av alla LP:s som trycktes i år, enligt BBC, som framhåller att det är ett större problem att efterfrågan är dubbelt så stor som utbudet på vinylmarknaden.

Kassettbanden är också på framgång, även om de står för en ytterst liten del av musikmarknaden så var det första gången sedan 2003 de ökade i försäljning – en trend som enligt BBC har mer med marknadsföring att göra än att formatet är på väg tillbaka, då flera artister erbjuder signerade kassettband på sina hemsidor, ofta i paket med CD- och vinylskivor.

Läs även: Åtta musikdokumentärer för mellandagarna

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS