Basilisco Teodosio stammar från en av Italiens äldsta och mest odlade druvor aglianico. Ett fullmatat vin med smak av mörka frukter och syditalienska kryddor, skriver Alf Tumble på DN.

ANNONS

Italiens äldsta druva

Med rötter i södra Italien är aglianicodruvan  Italiens äldsta och mest odlade druva. Härifrån kommer även veckans röda Basilisco Teodosio.

Den rustika druvan som är rik på tanniner ger som regel friska, fruktiga och kryddiga viner med smak av körsbär och svart te. Vinerna har även mineraliska toner, som ett resultat av den vulkaniska jordmån de växer i.

Här i regionen omkring kring vulkanen Monte Vulture i Basilicata och Campania växer druvorna på hög höjd och mognar långsamt i den varma solen.

Rika skördar

Det genererar i rika skördar, som till skillnad från andra druvor överlever angrepp från sjukdomar som mjöldagg, och ger smakrika viner som Aglianico del Vulture och Taurasi som båda bär den högsta kvalitetsstämpeln, DOCG.

Vissa smakparalleller, som till exempel vinets strävhet och syra, kan även dras till nebbiolodruvan, varför aglianico kommit att kallas för ”söderns Barolo”.

En sanning med modifikation enligt Tumble på DN som anser aglianicodruvan överlägsen.

Veckans röda

Veckans röda är ett generöst, ekologiskt vin med örtig och nyanserad smak och inslag av mörka körsbär, kryddnejlika och rosmarin, som fungerar lika fint nu som till sommaren.

Inte minst då till ljusa grillkvällar och mörkt kött, gärna lamm eller vilt.

Döpt efter den romerske kejsaren Teodosio är det också ett vin som med fördel kan serveras vid lite festligare sammanhang.

ANNONS
ANNONS
Basilisco Teodosio, med smak av mörk frukt, kryddor och mineraler.

 

Basilisco Teodosio

Italien, Basilicata, 2018. Art.nr: 2458, 119 kronor.

Läs även: Veckans röda: Hållbara druvor från Piemonte [Dagens PS]