Dagens PS

Veckans rätt: Pankobakad skrei med polkabetor, fänkål och gremolatasmör

torsk
Den här veckan lagar vi skrei. (Bild: Swedish Culinaire Food)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 03 mars 2022Publicerad: 03 mars 2022

Den här veckan står en pankobakad skrei på menyn. En elegant torskrätt som i sällskap av polkabetor, en fräsch sallad på fänkål och ett gremolatasmör sätter guldkant på helgen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skrei

Skrei, polkabetor, fänkål och gremolatasmör redo att att tillagas. (Bild: Swedish Culinaire Food)

Delikatess från Norge

Skrei är en norsk-arktisk torsk med fast, lent och vackert vitt kött som till skillnad från vanlig torsk tillbringar stora delar av sitt liv i fria vatten.

Den rör sig mestadels runt Barents hav för att varje år förflytta sig mot den norska atlantkusten. En lång resa som ger fisken en unik smak och konsistens.

I veckans rätt låter vi oss inspireras av kocken och entreprenören Patrik Brunell på Swedish Culinaire Food, som serverar skreien tillsammans med polkabetor, fänkål och ett smakrikt gremolatasmör.

Till vår skrei njuter vi av Wairau River, en fruktig pinot gris från Nya Zeeland. Du som föredrar mousserande väljer med fördel ett glas Revì Brut. 

Pankobakad skreifilé med polkabetor, fänkålsallad och gremolatasmör

Recept för fyra personer

ANNONS

Senaste nytt

Ingredienser:

ANNONS

700 gram skreifilé
10 stycken polkabetor
3 stycken fänkålshuvuden
400 gram färskpotatis
1 förpackning BUTTER Gremolata, rumstempererat
1,5 dl Panko
2 Citroner
1/2 kryddmått chiliflingor
Flingsalt
Peppar
Krasse eller dill till servering
1-2 nävar färska sugarsnaps

skrei

Fänkål tillsammans med citron, salt, peppar och chili gör skreien sällskap. (Bild: Swedish Culinaire Food)

Gör så här:

1. Börja med att koka polkabetorna oskalade tillsammans med vatten och lite salt under cirka 25 -30 minuter beroende på deras storlek.

2. Dela upp skreifilén i fyra stycken portionsbitar och placera dem i en ugnsfast form med lite olivolja och flingsalt i botten.

3. Rör samman panko och halva förpackningen BUTTER gremolata till en jämn smet.

Tips! Låt smöret stå i rumstemperatur en stund innan du börjar arbeta med det.

skrei

Smakrika portionsbitar preparerade med smör och panko. (Bild: Swedish Culinaire Food)

 

ANNONS

4. Fördela din smör- och pankoblandning på fiskbitarna och bred ut som ett täcke. Ställ ugnen på 190 grader.

5. Skär fänkålen tunt med en osthyvel eller mandolin. Pressa därefter över saften från 1,5 citron och salta och peppra efter smak. Strö även över chiliflingorna och rör om då och då.

6. Ställ in fisken i ugnen. Om du tillagar fisken i en varmluftsugn tar det cirka 15 minuter. I en vanlig ugn kan du räkna med ungefär 20 minuter. Passa samtidigt på att koka färskpotatisen.

7. Låt polkabetorna rinna av i ett durkslag och sedan stå och ånga av. Ta därefter hushållspapper och ”torka av” de mjuka skalen. Skär betorna i klyftor.

8. Lägg upp polkabetor, fänkålsallad och fisk på en tallrik. Garnera gärna med råa sugarsnaps som du skurit fint, en liten citronskiva och krasse eller dill.

9. Toppa fisken med en tunn skiva BUTTER gremolata före servering. Servera med kokt färskpotatis.

10. Voila! Smaklig spis säger vi!

Skrei

Toppa fisken med en tunn skiva BUTTER gremolata och njut. (Bild: Swedish Culinaire Food)

 

ANNONS

Läs även: Ljuva vintoner från Nashville på låda

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS