Året var 1969. Den danska designern Simon Krakov förverkligar sin vision. Norm 69 tar form. Drömmen blir verklighet. Av okänd anledning hamnar den futuristiska lampan i ett loft där den sedan ligger gömd från allmänhetens ögon i tre decennier.

ANNONS
Gammalt loft
Norm 69 låg i undangömd på vinden i tre decennier innan den gjorde världssuccé. (Foto: Adobe Stock)

Det skulle dröja ända till 2001 innan Norm 69 såg dagens ljus igen. En bekant till Simon Krakov såg potential i ett samarbete mellan honom och ett nytt startupbolag: Normann Copenhagen. Det leder till att Norm 69 frigörs från sitt dammiga fängelse och införlivas på marknaden efter tre långa decennier i mörker.

Varumärket Normann Copenhagen fokuserar på innovativ design och har flera spännande produkter ute på marknaden. Deras skandinaviska formspråk har etablerat sig som unikt och utmanande på världens designkarta. Det hela började som en liten designbutik i Köpenhamn, grundad av Jan Andersen och Poul Madsen 1999. Senare kom de två kollegorna överens om att det var dags att utvidga verksamheten och bestämde sig för att bli designproducenter.

Succén tog fart när Normann Copenhagen kom i kontakt med ovan nämnda formgivare Krakov och den numera mycket välkända lampan Norm 69.

Norm 69

Norm 69 som vi känner till i dag har utvecklats under flera år för att uppnå den fantastiska flexibilitet som kännetecknar den. Lampan har testats, reviderats och testats om igen i flera led. Resultatet av Krakovs långa väntan och de långdragna revideringsprocesserna har gett en robust lampa med säregen styrka och flexibilitet som bara överträffas av faktumet att man kan montera den utan verktyg eller lim och att den kan stå pall för stora temperaturskiftningar. Norm 69 säljs nu i mer än 60 länder och dess karaktäristiska design gör den till en mycket attraktiv och anpassningsbar accessoar i vilket hem som helst.

Simon Krakov

Efter sin examen vid danska Arkitekturakademin arbetade Simon Krakov på ett flertal arkitektkontor i Danmark. De senaste tio åren har han satt sin stämpel på flera omfattande projekt som Frederiksbergs sjukhus och Frederiksbergs gymnasium. Vid dags dato är han pensionerad och lever livets glada dagar i Turkiet, men sin passion för färg och form har han kvar.

ANNONS
ANNONS

Simon Krakovs utmärkelser för Norm 69

● Formlandspriset 2002
● Bästa tillbehör på IMM Cologne 2003

produkter från norrman copenhagen