Dagens PS

Tre tecken på gaslighting – så avslöjar du i tid

man som tystar
Gaslighting är årets ord. Men du kan få din partner att sluta med det .(Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 02 dec. 2022Publicerad: 02 dec. 2022

I veckan konstaterade Merriam-Webster att gaslighting – en viss sorts manipulation – är årets ord. Antalet sökningar har mångdubblats. Men hur ser man egentligen om någon håller på med gaslighting. Här kommer tre varningstecken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antalet sökningar på ordet gaslighting har ökat med hela 1740 procent under 2022, enligt Merriam -Webster. Ordet kommer från en pjäs skriven 1938 med samma namn.

Det betecknar en form av manipulation, särskilt i nära relationer, där förövaren får offret att ifrågasätta sin egen uppfattning om vad som har hänt eller hur något är beskaffat.

Information förvrängs eller förvanskas samtidigt som gaslightaren kan komma med egen falsk information för att få någon att tvivla på sina minnen eller sin uppfattning.

Gaslighting vanligt i samhället

Man kan bli utsatt för den här tekniken i all sorters relationer – på jobbet eller politiskt, skriver CNBC i en artikel. En vän kan göra det. Men det vanligaste och mest omvälvande är att det sker i kärleksrelationer.

Det här är tre varningssignaler att se upp med:

• Deras vänner visar sig inte sårbara för dem. De diskuterar inte vilka typer av problem som helst. Särskilt undviker de att blotta sin sårbarhet. Man kan fråga sig själv om man tycker att partnern är den sortens person man kommer till om man är sårbar.

Om vänner och familj inte litar på att de reagerar med empati på ett problem är det en varningssignal.

ANNONS

• Vilka ord använder din partner i samtal med andra? Sarkasm eller kritik är vanligt hos personer som använder sig av gaslighting. Är orden anklagande?

Har din partner en tendens att anklaga andra för situationer som drabbar dem själva eller deras vänner.

• Andra har anklagat dem för att ”gaslighta”. Det kan låta som en självklarhet, men det är bra att lägga märke till om den sortens kritik kommer.

Saken är att personer som håller på med de här beteendena har svårt att se och förstå hur andra uppfattar en situation. De kan inte ta en annans perspektiv, och brukar ibland få höra det.

ANNONS

Senaste nytt

Kan ändra sig

Terapeuten Pamela Larkin säger till CNBC att det här beteendet inte är omöjligt att göra sig av med, men att det är bra att förstå om du själv lever i en relation med någon som gaslightar.

De här personerna är ofta engagerade i sig själva. Men de är inte så självmedvetna – alltså bryr sig om vad omgivningen tycker om det som de gör.

Därför kan de lägga större vikt vid hur de själva uppfattar en händelse, än hur du uppfattar den. Men det går att träna bort det beteendet om man blir medveten om det och känner sig motiverad.

ANNONS

Läs också:

Så här kan du bättre avslöja en lögnare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS