I tusentals år har människor försökt hitta ett säkert sätt att avslöja lögner men inte lyckats, lögndetektorer är inte tillförlitliga och kan luras med lite övning.

ANNONS

US National Academy of Sciences menar att amerikanska myndigheter inte bör lita på lögndetektortest för att screena anställda eller identifiera spioner och personer som är nationella säkerhetsrisker, eftersom testen är för inkorrekta, det skriver Eric Barker i CNBC.

Men, det finns faktiskt vetenskapliga sätt att upptäcka lögner, det handlar om att förstå psykologin bakom hur lögnare tänker.

År 2009 bildades en grupp kallad High-Value Detainee Interrogation Group, HIG, (ung. Gruppen för värdefulla förhör av fångar). Gruppen bildades för att utveckla en ny bästa praxis för ny lögndetektion. År 2016 hade gruppen spenderat mer än 15 miljoner dollar, nästan 152 miljoner kronor, på mer än 100 forskningsprojekt med ledande psykologer.

Var trevlig och få personen att prata

Hur gör då de som är bra på att avslöja lögnare? Det HIG funnit är att det är viktigt att vara trevlig, det är viktigt att få personen att gilla dig så hen öppnar sig och pratar mycket och gör misstag som avslöjar lögnen. Tänk på att ju mer information du har om saken, desto bättre blir du på att avslöja en lögn.

Aldert Vrij är professor i psykologi och en ledande expert inom lögndetektion. Han menar att kroppsspråkssignaler sällan är förutsägande. En myt säger exempelvis att en lögnare inte ser dig i ögonen, men enligt HIG:s undersökningar har undvikande av ögonkontakt inte visat sig vara någon pålitlig indikator på lögn.

ANNONS
ANNONS

Det finns faktiskt en studie från 1978 som undersökte interpersonellt beteende hos fängslade psykopater och fann att de såg människor i ögonen oftare än andra människor.

Ställ först förväntade frågor

Enligt HIG ska du börja ställa förväntade frågor som inte känns obehagliga, de ger dig information och en baslinje, sedan ställer du en fråga som är lätt att svara på när du talar sanning, men svårare att svara på om du ljuger, exempelvis, ”när är du född?” hellre än ”hur gammal är du?” om du ser någon i baren som ser minderårig ut.

Observera reaktionen, får du ett lugnt, snabbt svar, eller tog svaret plötsligt lite längre tid? Be också om verifierbara detaljer, exempelvis, ”om jag ringer din chef, kan hon då bekräfta att du var på mötet i går? För den som talar sanning är det lätt att svara på, den som ljuger kommer antagligen vara motvillig.

Ställ specifika frågor

Du kan också fråga vad en specifik person hade på sig på mötet, det är lätt att svara på för den som talar sanning men svårare för den som ljuger eftersom lögnaren vet att du kan kolla svaret.

Eftersom du tagit reda på så mycket information du kan ska du få personen att prata och få hen att säga någonting som motsäger det du vet. Be om förtydliganden, till exempel har personen kanske sagt att hen spenderat dagen med en person som du vet var bortrest den dagen, säg att du är förvirrad och be om en förklaring. Ser det ut som personen du talar med måste tänka mycket för att hitta ett svar? Motsäger svaret någonting annat som du vet?

Utbildning gav bättre lögndetektion

En studie gjord av svensk polis år 2006 visade att de vanligtvis upptäckte lögnare i 56,1 procent av fallen, men att de med utbildning i ”Strategisk användning av bevis” upptäckte lögnarna i 85,4 procent av fallen.

ANNONS
ANNONS

Du ska avslöja bevis stegvis, upprepade motsägelser kommer göra lögner mer uppenbara och kan få personen att erkänna av genans. Tänk på att inte genast börja ifrågasätta vad någon säger eller anklaga dem för att ljuga. Det kan få personen att sluta prata, eller att börja förändra sin berättelse, skriver Eric Barker i CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Psykolog: Så hanterar du social ångest på jobbet [Dagens PS]