Är du fortfarande inte säker på semesterplanerna kan en tur till en av Sveriges vackraste semesteröar vara en god idé. Läs och inspireras av Expressens absoluta favoriter. 

ANNONS

Ven – Cykelparadiset 

Ven i Öresund är ett av Sveriges mest populära cykeldestinationer. På senare år har det också blivit populärt att ta sig fram via golfbil. Ven är perfekt att besöka som en dagsutflykt och de olika transportalternativen ger gäster gott om möjligheter att upptäcka allt som ön har att erbjuda. Här bodde också astronomen Tycho Brahe, därav Tycho Brahe-museet. Andra turistattraktioner är renessansträdgården och destilleriet Sprit of Hven. Golfsugna kan dessutom testa öns niohålsbana. Hit tar du dig du med båt från Landskrona eller Helsingborg. 

Gotska Sandön – För naturälskaren 

Nationalparken Gotska Sandön ligger nästan 40 kilometer norr om Fårö på Gotland. På grund av statusen som en nationalpark finns det ett tak för hur många gäster som får övernatta samtidigt. Det finns inga restauranger eller hotell så ta med tält och mat. Trots krånglet är Gotska Sandön en av landets mest vackra semesteröar, och definitivt värt ett besök. Hit tar du dig med M/S Gotska Sandön.

gotska sandön
Gotska Sandön. (Foto: Wikipedia)

  

Djurö – Perfekt för avskildhet 

Djurö är kanske Sveriges mest isolerade skärgård, situerad mitt i Vänern, med cirka 30 öar totalt. Djurö är perfekt för fågelskådning eller för seglaren som är sugen på paus. Om du inte hört talas om den här delen av skärgården är det för att invånare i området är måna om att bevara öns oförstörda natur. Tips till besökare är att ta med eget vatten och tält. Hit reser du med egen båt eller taxibåt.

semesteröar
Djurö. (Foto: Wikipedia)

 

Blå Jungfrun – Mytomspunna ön

Blå Jungfrun är en av Sveriges mest populära nationalparker. Ön ligger i Kalmarsund mellan fastlandet och Byxelkrok på Öland. Blå Jungfrun är ovanligt obebyggd men för besökare finns ett par dass och en turiststuga. Om ön finns en drös av myter och det sägs att sjömän varken vågat ta sig dit eller säga namnet högt. Trots de mystiska sägnerna tar sig tusentals besökare hit varje sommar. Naturen är varierad, med både skog och klippor. För att ta dig till Blå Jungfrun åker du med M/S Solfrun från Öland eller M/S Solkust från fastlandet.

Blå Jungfrun
Blå Jungfrun. (Foto: Wikipedia)

 

Visingsö – Pittoreska ön 

Visingsö är en av Sveriges mest pittoreska semesteröar och är perfekt att ta sig runt på med cykel. På ön finns flera trevliga hotell och gott om plats för husbilar. Dessutom kryllar det av vackra sekelskifteshus och äppelgårdar. Hungriga besökare kan ta sig till restaurang Solbacken, som serverar lokalproducerat kött. Hit tar du dig enkelt med färja från Gränna på cirka 30 minuter. 

ANNONS
ANNONS

Junkön, Luleå – Fiskarens dröm

Junkön är en del av Luleås vackra skärgård. Ögruppen sträcker sig från Skellefteå till Haparanda. Junkön har flera bosatta fiskare och är känd för sitt fiske, speciellt för löjrommen. På ön finns flera hus att hyra och gästhamnen erbjuder ett café och ett skärgårdsmuseum. Hit tar du dig helst med segelbåt. 

Läs mer om Sveriges vackraste öar på Expressen.

Läs mer: Allt fler utbildar sig i sjösäkerhet inför semestern