Det är inte bara antalet båtägare som stiger. Nu ökar antalet utbildade i sjösäkerhet markant jämfört med tidigare.

ANNONS

Fler och fler tänker på sjösäkerhet när de skaffa båt. Hittills har antalet utfärdade intyg, som tillexempel förarintyg på båt ökat med 15 procent jämfört med förra året. ”Hemester” i båt är en fortsatt stigande trend, enligt Nämnden för båtlivsutbildning, NFB.

– Det är ett uttryck för att fritidsbåtsfarare inser att utbildning och ökad kunskap ökar säkerheten på sjön, vilket i sin tur gör sjöresan så mycket roligare, säger Fredrik Norén, generalsekreterare i Svenska Kryssarklubben.

Utbildningar

Transportstyrelsen, Svenska Kryssarklubben, Svenska Seglarförbundet och Svenska Båtunionen är de som ligger bakom NFB. Sedan 1985 har de ansvarat för utbildningar, som till exempel förarintyg och flera andra behörigheter för fritidsbåtar. Det samarbetet borgar för fler kunskaper på sjön.

Saknar erfarenhet

En undersökning som Svenska Sjöräddningssällskapet, SSRS, har hela 14 procent av båtägarna så lite erfarenhet som ett år eller mindre på sjön. Den siffran ser ut att stiga inför den kommande sommarsemestern.

Hela 57 procent vet inte hur de ska hantera en nödsituation, så utbildningarna är viktiga.

– Skaffa dig kunskaper om båtlivet och din egen båt, se till att alla ombord bär flytväst och att du kan larma om något händer. Kan du larma själv och göra det snabbt ökar chanserna till en lyckad utgång avsevärt säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare på SSRS och fortsätter:

ANNONS
ANNONS

– Se till att du har en laddad mobil med dig och att mobilen är i ett vattentätt fodral, extra batterier och ha gärna med ett alternativt sätt att kommunicera (VHF), särskilt om du ska ge dig ut där mobiltäckningen inte funkar.

Läs mer: Intresset för båt stiger – försäljningen ökar snabbt