Dagens PS

Shackletons skeppsvrak funnet "mycket väl bevarat"

Shackleton_The_Endurance_ship,jpg
Rodret sitter kvar på samma plats som när Shackleton ledde expeditionen. (Foto: Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic)
Daniel Bylund
Daniel Bylund
Uppdaterad: 24 mars 2022Publicerad: 09 mars 2022

Upptäcktsresaren Sir Ernest Shackletons skepp The Endurance har hittats i Antarktis. Skeppet sjönk under en expedition 1915 och låg på tre kilometers djup i Weddellhavet i Antarktis.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skeppet The Endurance räknas som en av de största oupptäckta skeppsvraken 107 år efter det sjönk, rapporterar BBC News. 

Shackleton försökte göra sin första transantarktiska expedition och den första landkorsningen av Antarktis. Men expeditionen fick ett abrupt slut när havsisen fångade skeppet och tvingade besättningen att fly.

Det är en historia om överlevnad och hur Shackleton med en alldeles för liten båt tog sig över havet för att hämta hjälp och rädda sina mannar.

Forskningsprojektet – “Häpnadsväckande”

Doktor John Shears som ledde forskningsprojektet beskriver ögonblicket de upptäckte Shackletons skeppsvrak som häpnadsväckande.

“Vi har framgångsrikt slutfört världens svåraste skeppsvraksökning, kämpat mot ständigt skiftande havsis, snöstormar och temperaturer som sjunkit ner till -18C. Vi har uppnått vad många människor sa var omöjligt”, tillägger han.

Shackleton_The_Endurance_ship

Träkonstruktionen håller ihop fint med få synliga skador. (Foto: Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic)

 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Upptäckten av Shackletons skeppsvrak

En stor del av framgången till att forskarna hittade skeppet var att isen i Antarktis den här månaden var den minsta någonsin sedan data började registreras på 1970-talet.

Weddelhavet är känt för att nästan konstant vara täckt med is, samma is som stoppade Endurance. Det gjorde forskarnas resan dit svår och att genomföra en sökning efter skeppet ännu svårare.

Forskarnas egna bilder och filmer avslöjar att skeppets träkonstruktion trots sina skador från förlisningen bevarats mycket väl.

“Utan någon överdrift är detta det finaste träskeppsvraket jag någonsin sett – överlägset”, sa marinarkeologen Mensun Bound, som är med på upptäcktsexpeditionen och nu har uppfyllt en drömambition under sin nästan 50-åriga karriär.

Som att resa tillbaka i tiden

Shackletons skepp har koloniserats av ett överflöde av liv, men inte den sorts liv som förstör utan det kalla vattnet är fritt från vedätande maskar, och omges i stället av till exempel filtermatare, havsprutor, anemoner och olika svampar, som gör mycket för att bevara skicket.

Miniubåtarnas förmåga att komma ner på djupet och nära skeppet har skapat otroliga bilder. Hon sitter upprätt på botten som om hon väntade på att bli upptäckt. Masterna är nere, riggen är intrasslad men skrovet är sammanhängande förutom vissa skador vid fören som förmodligen uppkommit när skeppet träffade havsbotten.

ANNONS

“Du kan till och med se fartygets namn – E N D U R A N C E – välvt över dess akter direkt under taffrailen (ett räcke nära aktern). Och under, lika djärv som mässing, är Polaris, den femuddiga stjärnan, som skeppet ursprungligen döptes efter”, säger Mensun Bound.

Shackleton_The_Endurance_ship

Det går fortfarande att se att skeppsvraket är The Endurance – efter 107 år på havets botten (Foto: Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic)

 

Antarktisfördraget skyddar Shackletons skeppsvrak

Skeppsvraket som upptäcktes efter att miniubåten under två veckor finkammat skeppets sista resa i Weddellhavet, har blivit utsett till ett monument enligt det internationella Antarktisfördraget.

För The Endurance del innebär det att skeppet kommer ligga kvar på havets botten och inga fysiska artefakter kommer tas upp till ytan.

Läs mer: Nemo: Så får du med din egen ubåt på släpet  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS