Dagens PS

Nemo: Så får du med din egen ubåt på släpet

Ubåten Nemo
Ubåten Nemo har nyligen testats och visats upp. (Foto: U-boat Worx)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 18 feb. 2022Publicerad: 17 feb. 2022

Nemo heter en ny serietillverkad ubåt för privat bruk. Den är både exklusiv, lättmanövrerad och ”billig” i ubåtstermer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inte många äger en privat ubåt, men bland för den exklusiva skaran är det två märken som gäller – Triton och U-boat Worx. De erbjuder ubåtar för flera olika syften och olika många passagerare, med det gemensamt att ubåten inte kräver en professionell besättning.

Priserna för privata ubåtar brukar utesluta en vanlig hushållsbudget. Det gäller egentligen även U-Boat Worx nya modell, kallad Nemo, som kostar en miljon dollar men klassas som ”billig” på sajten Robb Report.

Med det menar man att den inte kräver en dollarmiljardär för att komma i bruk. Men de första tio tillverkade farkosterna har hittat köpare.

Roy Heijdra på U-boat Worx säger till Robb Report att det här är den första i en serieproduktion av mindre undervattensfarkoster.

Nemo är en kompakt ubåt med plats för 1-2 personer. På marken tar den upp ungefär lika mycket utrymme som två vattenskotrar. Det gör också att man kan sjösätta den från en mindre yacht.

Nemo med inspiration från helikoptrar

Nemo har ett stort akrylhölje, kan gå ner cirka 9000 meter, manövreraras med fyra elektriska reglage (upp, ner, sidledes). Den gör cirka tre knop och väger omkring 2 500 kilo, vilket gör den bogserbar med ett kraftigare fordon.

ANNONS

”Vi har strömlinjeformat tekniken för att göra den mycket lätt att operera”, säger Roy Heijdra till Robb Report.

”Vi har inspirerats av helikoptervärlden när det kommer till underhåll, med digitala loggar som sänds direkt till en server, för att veta när det är dags att serva den.”

Den holländska tillverkaren har nyligen testat farkosten i Curacao i Karibien.

Även om U-boat Worx har tagit bort en del lyx ur inredningen för att hålla kostnaden nere så finns det lädersäten och små LCD-skärmar för att navigera.

Nemo kommer att kunna vara igång under vatten åtta timmar i sträck. För den som har klaustrofobi bör utformningen underlätta, med ett delvis transparent hölje, air conditioning och kupévärme, skriver Robb Report.

ANNONS

Senaste nytt

Läs också:

Coolaste nya yachtdesignen – undervattenspodd
Svensk superyacht ett “rymdskepp på havet”

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS