Intresset för att köpa vin över nätet via så kallade vinklubbar har ökat under de senaste åren. Inte minst som ett resultat av pandemin. Lettie Teague, vinkrönikör på The Wall Street Journal, som själv testat ett antal vinklubbar har funnit både för och nackdelar med den växande trenden. Här är 3 av hennes bästa tips när du navigerar i vindjungeln online. 

ANNONS

Vinprenumeration växande trend

Att handla vin utanför systembolaget och prenumerera via olika vinklubbar är en växande trend som gör det möjligt att testa unika viner och få dem hemlevererade varje månad. Utöver Systembolaget finns det idag ett flertal vinimportörer att vända sig till. För dig som inte vet exakt vad du söker är detta förstås en ypperlig möjlighet att förkovra dig i vinvärlden. 

Att intresset för vinklubbar och vinköp överlag online ökat just under de senaste åren kan man delvis tacka pandemin för. När krogarna tvingades revidera öppettider och serveringstillstånd ökade intresset för både vin och matlagning hemmavid. Att slippa ge sig ut och trängas är också en fördel med vinklubbar och hemleverans. Särskilt för dem som bor en bit utanför stan.

Fördelar och fallgropar

Lettie Teague på The Wall Street Journal som smakat sig igenom ett antal vinklubbar på hemmaplan, menar dock att valet mellan de olika leverantörernas sortiment, upplägg och leveransalternativ inte är helt okomplicerat. Särskilt inte för den som är novis på området.

Hon nämner bland annat fallgropar som försenade eller uteblivna leveranser, men också förväntningar som inte infrias när det gäller urval och smakpreferenser. I vissa fall behöver man även vara på plats för att ta emot och attestera vinförsändelsen, vilket kan vara bra att veta innan. Så hur hittar man den bästa vinleverantören och vad ska man tänka på? Här är 3 tips.

Så väljer du vinklubb  – 3 tips

Utnyttja testmånad


De flesta medlemsklubbar, oavsett produkt brukar erbjuda en testmånad. Det ger dig som kund en möjlighet att prova först, innan du binder upp dig på en specifik vinklubb. Är du riktigt dedikerad kan du givetvis gå med i flera klubbar innan du bestämmer dig. Här kan det till exempel vara bra att testa på hur leveranserna fungerar och vilken typ av viner du får hem. Ta även reda på om du behöver ta emot dina leveranser personligen. 

Ta reda på vem som gör urvalet

De flesta vinklubbar beskriver såklart sina viner med fylliga adjektiv. Här menar Lettie Teague att det kan vara mer värt att läsa på om den eller de som står bakom vinklubben och deras referenser. Det är inte helt ovanligt att vinklubbar drivs av före detta krögare eller rutinerade sommelierer. Kanske har du redan en favorit bland de mest som vet mest om viner? Om inte ta reda på mer.

ANNONS
ANNONS

Hitta ett mervärde

Vad får du som medlem i en vinklubb utöver vinet? Här menar Lettie Teague att kunskap väger mer än en premie, även om det också är trevligt. Ett stort mervärde för dig som vill lära dig mer om viner är därför om det med varje vin medföljer information som beskriver varje vin i detalj och föreslår mat och smaksammansättningar som matchar vinet bäst. I vissa fall erbjuder klubbarna också vinprovningar som ger dig möjlighet att ställa frågor och lära dig mer. 

Läs även: Våga välja orange vin [Dagens PS]