Dagens PS

Rosa diamant under klubban i dag – såld för rekordbelopp

diamant
Den unika diamanten Williamson Pink Star går under klubban idag. (Bild: Sotheby´s)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 07 okt. 2022Publicerad: 07 okt. 2022

Dagens PS har tidigare skrivit om den unika diamanten Williamson Pink Star. I dag såldes den till rekordpris på auktionen i Hongkong.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Diamanten Williamson Pink Star stammar från Williamson-gruvan i Tanzania har återkommande hyllats för sin klarhet, form och färg.

Det senare en stor sak i diamantsammanhang där färger värderas strikt efter en specifik skala, från den ljusaste tonen upp till den mest kraftfulla. Williamson Pink Star graderas som “fancy vivid pink”, vilket på diamantspråk betyder att den har bär mycket stark färg inuti den grova kristallen.

Ont om rosa diamanter

Till detta kommer förstås också storleken på 11,15 karat. En ovanlig matchvikt när det gäller rosa diamanter. Detta eftersom de rosa diamanterna endast utgör omkring 5 procent av alla som klassificeras. Det är också ytterst få diamanter som klarar av bedriften att ta sig över 10 karat utan att göra avkall på färgstyrkan.

Något som Williamson Pink Star bemästrar med den äran, vilket gör den rosa stenen till den näst största rosa diamanten i världens som någonsin dykt upp på auktion.

Rosa diamant slår rekord

När klubban faller är det nytt världsrekord för diamanter: 49,9 miljoner pund (619,5 miljoner kronor). Inför auktionen spekulerar man i summor runt 20 miljoner pund, men den rosa diamanten drar alltså in mer än det dubbla.

Auktionen är en tilldragelse i sig som lockar många diamantintressenter.

ANNONS

“Upptäckten av en rosa diamant av ädelstenskvalitet av vilken storlek som helst är en extremt sällsynt händelse”, säger Wenhao Yu, ordförande för smycken och klockor på Sotheby’s Asia.

Något som förklarar att priserna objekt som Williamson Pink Star tangerar fantasisummor.

Håller värdet i kristider

“Det här är ett häpnadsväckande resultat som bevisar att toppdiamanter håller värdet i en skakig ekonomi”, säger Tobias Kormind, vd för 77 Diamnds enligt Bloomberg.

“Tillgångar som diamanter i världsklass står sig historiskt sett bra även i instabila tider”, fortsätter han. “Några av världens mest högklassiga diamanter har dubblat priset över de senaste tio åren.”

Läs även: Unik rosa diamant väntas inbringa miljoner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS