Dagens PS

Unik rosa diamant väntas inbringa miljoner

Diamanter
Williamson Pink Star såldes för rekordpris på auktion i Hongkong. (Bild: Sotheby´s)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 01 sep. 2022Publicerad: 01 sep. 2022

I oktober kommer en av världens mest spektakulära rosa diamanter att säljas på auktion. Namnet är “Williamson Pink Star” och beloppet den väntas inbringa kan komma att bli sexsiffrigt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i veckan som auktionshuset Sotheby’s tilkännagav att de kommer att hålla en fristående auktion för “Williamson Pink Star” i oktober i år. En stor händelse som knappast kommer passera världens diamantintressenter obemärkt förbi.

Med sina 11,15 karat är “Williamson Pink Star” från Williamson-gruvan i Tanzania den nästa största rosa diamanten i världen som sålts på auktion, efter “CTF Pink Star”. Den senare som såldes på Sotheby´s 2017 håller ännu världsrekordet på auktioner för diamanter, ädelstenar och juveler.

diamanter

Av alla diamanter som lämnas in för att klassificeras utgör de rosa endast omkring 5 procent. Det gör dem unika i sitt slag. (Bild: Sotheby´s)

Hyllad diamant

Om “Williamson Pink Star” kan knappa in på det rekordet återstår att se, men klart är att den hyllats under sin förvandlingsresa. Från oslipad rådiamant på 32,32 karat till nuvarande form och matchvikt.

Exakt vad som gör rosa diamanter rosa är ännu inte vetenskapligt bevisat. Det finns teorier som säger att det har att göra med spårämnen som exempelvis kväve. Den mest vedertagna teorin är dock att färgen kommer sig av bristen på atomer.

Hur det än är med den saken tillhör rosa diamanter något utöver det vanliga. Av alla diamanter som klassificeras utgör de rosa endast omkring 5 procent. Bland de som faktiskt är rosa är det ytterst få som håller måttet vad gäller färgstyrka och samtidigt tar sig över 10 karat.

Flera nyanser av rosa

ANNONS

För att förstå hur speciellt det är behöver man förstå att rosa diamanter värderas efter en strikt färgskala, från den ljusaste tonen upp till den mest kraftfulla, som går under benämningen “fancy pink”.  En färg och gradering som förutsätter en mycket stark färg inuti den grova kristallen, enligt
Sotheby´s.

Till detta kommer aspekter som klarhet och form, vilka “Williamson Pink Star” också bemästrar.

Auktionen av “Williamson Pink Star” är planerad att hållas den 5 oktober på Sotheby´s i Hong Kong.

Exakt vad den rosa dyrgripen kommer inbringa kan vi bara sia om, även om både Forbes och Robb Report förutspår ett slutpris på 21 miljoner dollar, motsvarande omkring 225 miljoner kronor. Man tackar.

Läs även: Hittade den största rosa diamanten på 300 år

Läs även: Ryska sanktioner pressar priset på diamanter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS