Dagens PS

Landet med flest stjärnkrogar

topprestauranger
Kockarna "de tre musketörerna" på Barcelonas Disfrutar: Mateu Casañas, Oriol Castro och Eduard Xatruch.(Foto: Disfrutar)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 05 okt. 2023Publicerad: 05 okt. 2023

Det är varken Frankrike eller Italien som kammar hem flest placeringar på “World’s 50 Best”-restauranger. Istället är det ett annat europeiskt land som hamnar högst upp på listan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När man tänker på riktigt bra mat på stilfulla restauranger så brukar inte Spanien komma först. Men landet slår faktiskt både Frankrike och Italien på årets lista på “World’s 50 Best”-restauranger.

Spanien leder ligan

Spanien har hela sex placeringar på topplistan i år och här kommer några av ställena som du inte vill missa när du reser till landet:

Barcelonas Disfrutar har inte bara två Michelin-stjärnor utan anses även vara Europas bästa restaurang. Den hamnar på årets andraplacering bland “World’s 50 Best”-restauranger.

Här arbetar tre kockar som tidigare kommer från El Bulli – en numera nedstängd restaurang som har kammat hem topplaceringen flera gånger tidigare. Disfrutar betyder “att njuta” och det är något som kockarna som går under samlingsnamnet “de tre musketörerna” verkligen fokuserar på när de lagar rätterna som har en “markant Medelhavsidentitet”. Avsmakningsmenyer börjar på 255 euro.

På tredje plats kommer Madrids DiverXO som har samlat på sig hela tre Michelin-stjärnor. Här går det att få smaka på Asien-influerade rätter, galicisk hummer och en “flygande gris”-meny som ligger på 365 euro.

Baskiens kötträtter

För den som gillar grillat kött ska bege sig norrut upp till Baskien, där Asador Etxebarri i Atxondo satsar på “högkvalitativa grillrätter som använder olika träslag” vid matlagningen. Restaurangen som tar fjärdeplaceringen innehåller grillade rätter som chorizo ​​och saltad ansjovis, berättar CNN Travel.

ANNONS

När man ändå befinner sig i Baskien går det bra att svänga förbi ett annat toppställe – Mugaritz – som ligger i San Sebastian och även här finns kötträtter med på menyn.

“World’s 50 Best” beskriver ett besök på Mugaritz som “en tre timmar lång resa in i en värld som ibland kan vara obekväm, ofta känslomässig och ibland direkt konstig, men som du inte kommer oberörd ut från”.

Mugaritz går det att beställa rätten som heter “Teknik: köttkontraster”. (Foto: Mugaritz)

Läs även:

Guide Michelin listar Paris bästa restauranger – Dagens PS

Topplistan: Stockholms bästa fiskrestauranger – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS