Världshälsoorganisationen WHO har en ny sommarkampanj där de uppmanar världens länder att säga åt sina medborgare: ”Ställ in din semester.” 

ANNONS

Svenska Dagbladet har på förhand fått läsa ett dokument från WHO:s Europakontor som på torsdagen startar en kampanj kallad ”Sommarförnuft”. Huvudbudskapet är klart uttalat. ”Tänker du resa utomlands – tänk om”, skriver SvD.

”Covid-viruset sprids fortfarande över den europeiska regionen och mycket smittsamma varianter håller på att bli dominerande virusstammar”, skriver WHO.

”Om du kan skjuta upp din resa är detta det enda rätta att göra nu. Resande är inte riskfritt vilket förra sommaren lärde oss. Ditt beslut påverkar om denna pandemi kan stoppas.”

Vill se tester, smittspårning och isolering

De rekommenderar sina medlemsländer att råda medborgare att ”ompröva resebeslut och behovet att resa utomlands.” De framhåller att reserekommendationer och restriktioner är nationella beslut, men att varje land behöver göra en genomtänkt riskkalkyl och att regeringar ska försäkra sig om att man har kapacitet att hindra resande som smittas utomlands att sprida smittan vidare. De vill att länderna ska använda sig av tester, smittspårning och isolering, skriver SvD.

WHO menar också att länderna måste vara mer alerta under sommaren, särskilt under stora sportevenemang och andra arrangemang med folksamlingar, som festivaler, bröllop och stränder. De nämner särskilt fotbolls-EM som startar under fredagen som en virusrisk.

”Bör inte upprepa 2020”

”Vi bör inte upprepa scenariot från sommaren 2020 när många länder lättade på restriktionerna alltför tidigt och alltför fort – och vi såg ett kraftigt uppsving av coronafall under hösten”, varnar WHO enligt SvD.

ANNONS
ANNONS

Tidningen skriver också att kampanjen kan bli ifrågasatt då både antalet smittade och dödsfall i covid minskar kraftigt i Europa samtidigt som vaccineringar ökar snabbt. Länder som Spanien, Italien och Grekland är beroende av turismen ekonomiskt och många har redan bokat in sin semester.

Läs mer: Johnson kallas ”plane stupid” – flög 40 mil till klimatmöte