Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kallas för ”plane stupid” av oppositionen, efter att han flög 40 mil mellan London och Cornwall – för ett klimatmöte. 

ANNONS

Ledarna för några av världens största ekonomier träffas just nu i Cornwall i västra England för ett möte med G7-gruppen. En av frågorna som ledarna kommer att diskutera är att ”skapa en grönare och mer välmående framtid.”

Att USA:s president Joe Biden tog Air Force One till mötet är förståeligt – men att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson också valde att flyga 400 kilometer mellan London och Cornwall har fått oppositionen att kalla Johnson för ”plane stupid”.

”Jag har kommit till Cornwall för årets @ G7 där jag kommer att be mina kollegor till ledare att ta upp utmaningen att slå pandemin och bygga tillbaka bättre, rättvisare och grönare. Det blir ett hektiskt och viktigt toppmöte, och jag kan inte vänta med att komma igång”, skrev premiärministern på Twitter när han landat.

”Planeten har inte råd”

Citatet om ”plane stupid” kommer från Labours Luke Pollard, som är miljöminister i oppositionens ”skuggregering”.

”Det finns ingen tåglinje från Cornwall till Washington eller Tokyo men det finns till London. Premiärministern borde ha tagit tåget, inte skaffat fram ett plan”, säger han enligt Sky news.

”Planeten har helt enkelt inte råd att premiärministern använder ett privatjet för att göra en resa som de flesta av oss gärna skulle göra med tåg”, säger Wera Hobhouse, Liberaldemokraternas talesperson för klimatet

Kostade miljön fem gånger mer

Boris Johnson svarade snabbt på frågor från pressen om att han flög till klimatmöte när han landat.

ANNONS
ANNONS

”Om du attackerar min ankomst med flyg, påpekar jag med respekt att Storbritannien faktiskt är ledande när det gäller att utveckla hållbart flygbränsle. En av punkterna i 10-punktsplanen för vår gröna industriella revolution är att komma till jet noll såväl som netto noll”.

Flygresan kostade miljön fem gånger mer i utsläpp än om premiärministern tagit tåget i stället, skriver The Mirror. 

Läs mer: Storbritannien gör om hela sitt järnvägssystem