Medan pilotfacket och SAS bråkar om villkoren kan amerikanska piloter räkna hem och mysa över feta löneförhöjningar.

ANNONS

Det är inte bara i Sverige det är flygkaos med försenade flyg, inställda avgångar och ringlande köer.

Situationen är densamma på flera håll i världen till följd av det enorma bokningstrycket på resor efter pandemin.

Bristen på arbetskraft för att möta behoven är stor i hela branschen – även på pilotsidan.

Medan pilotfacket på SAS hotar att utlysa strejk och ställa till med mer elände för redan hårt prövade resenärer – och till och med är beredd att gå så långt i sitt krav på nya kollektivavtal att SAS försätts i konkurs – så parerar amerikanska flygbolag flygkrisen genom att erbjuda sina piloter rejäla lönepåslag.

Piloter erbjuds 17 procent mer i lön

Enligt Fortune erbjöd American Airlines i veckan en löneförhöjning på 17 procent som sträcker sig över flera år.

Facket, Allied Pilots Association (APA), kikar just nu på arbetsgivarnas aktuella löneerbjudande.

Även United Airlines har slutit ett preliminärt löneavtal med sitt pilotfack, som innebär att lönerna justeras upp med 14 procent under 18 månader, framgår det.

På United Airlines representeras piloterna av världens största fackförbund i branschen, Air Line Pilots Association (ALPA), berättar Fortune och uppger att förbundet har över 65 000 medlemmar.

ANNONS
ANNONS

Facktopp välkomnar löneförhöjningen – ”leder branschen framåt”

I ett uttalande som citeras i artikeln säger facktoppen Michael Hamilton på ALPA att det avtal som piloterna på United Airlines nu erbjudits ”höjer ribban” för alla piloter i flygindustrin och att det ”leder branschen framåt”.

På Delta Air Lines går löneförhandlingarna med arbetsgivaren mer trögt och i veckan visade flygbolagets piloter sitt missnöje över detta i en protestkampanj i en rad av USA:s storstäder.

”Piloterna skrev senast på ett nytt anställningsavtal 2016 och flyger för närvarande enligt arbetsregler och lönesatser som förhandlades fram för över sex år sedan”, skriver ALPA i ett uttalande, enligt Fortune.