Svensk söktjänst för flyg hjälper män att fly Ryssland

Uppdaterad: 29 sep. 2022Publicerad: 29 sep. 2022
fly Ryssland
Den svenska tjänsten hjälper män att flyga från och fly Ryssland. (Foto: TT och Avionero)

Malmöbolaget Avionero, vars AI-tjänst hjälper till att hitta resor, har sett dubbling av sökningar och bokningar på sin ryskspråkiga sajt sedan Vladimir Putin beordrade mobilisering i Ryssland. Och det är nära 100 procent män som vill fly Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Den ryska tillströmningen kommer trots att Avionero har inte marknadsfört sin ryska sajt på flera år, enligt företaget själva.

“Det är inte den styrande eliten som söker efter billiga biljetter ut ur landet, utan vanliga människor som försöker fly undan regimen och kriget. Sedan mobiliseringen inleddes har vi sett hur sökningarna från Ryssland har skjutit i höjden. Datan visar på att man vill ta sig vart som helst från Ryssland, framför allt till Asien. Där råkar vi ha en funktionalitet som passar väldigt bra”, säger Avioneros vd och grundare Lars Kristensson.

Går att göra öppna sökningar

Bolagets onlinetjänst går ut på att hitta de bästa flygen, boenden och upplevelserna i en och samma sökning. Men kanske är det en annan funktion som lockar ryssarna – det går att göra öppna sökningar som att resa “vart som helst i Asien” med flexibla datum.

Ryska resenärer är portade i stort sett i hela Europa, men mycket av Asien är fortfarande öppet för ryska resenärer, när nu många män vill ta sig ut ur landet. Ryska är ett av tolv språk hos Avionero, men bolaget skriver att de inte marknadsfört sajten på flera år på grund av först pandemin, och sedan invasionen av i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Nära 100 män som vill fly Ryssland

Lars Kristensson skriver i ett mejl till Dagens PS att han studerat datan och normalt sett brukar könsfördelningen vara 45 procent män och 55 procent kvinnor – nu är det nära 100 procent män som bokar från Ryssland, enligt approximativ data.

Han visar varför tjänsten är så användbar för ryssarna just nu med en sökning från Moskva till vart som helst i Asien, så fort som möjligt, en funktion Avionero enligt Kristensson är ensamma om i branschen.

Onlinetjänsten ger tillbaka svaret att bästa flyget är till Jerevan, Armenien, på söndag 2 oktober till kostnaden 29 750 rubel, motsvarande runt 5 750 kronor med dagens växelkurs. Då ingår visserligen två mellanlandningar i St Petersburg och Mineralnye Vody, men är det kris så är det kris.

Håller sajten öppen – för att försvaga ryska armén

Bolagets vd vet inte hur ryska män har hittat till sajten, men försäkrar att den nu kommer att hållas öppen – för att försvaga den ryska armén.

“Alla på Avionero står på Ukrainas sida när landet försvarar sig mot det ryska anfallskriget. Om vi kan dra vårt strå till stacken och snabbare få slut på kriget genom att se till att Putin får färre soldater till sin armé så gör vi gärna det”, säger Lars Kristensson.

Läs även: Putins mobilisering: ”Vill dränka Ukraina i blod”

Läs även: Ryssar betalar rekordsummor för privatjets – flyr landet

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS