Rysslands president Vladimir Putin håller på onsdagsmorgonen tal till nationen där han beordrar en delvis allmän mobilisering i Ryssland. Det blir också stränga straff för den som deserterar, rapporterar AP.

ANNONS

”Väst vill förstöra vårt land”, säger den ryske presidenten Vladimir Putin och fortsätter:

”Det handlar om att skydda ryskt territorium.”

Han ser inte ut att gå så långt som att kalla kriget i Ukraina för ett krig, utan fortsätter referera till en ”särskild militär operation”. Putin säger att det är nödvändigt att fatta ett brådskande beslut för att skydda vårt folk i de ”befriade länderna”.

Hårda straff för desertörer

Ryska statsduman (parlamentet) röstade under tisdagen igenom ett förslag som för in orden ”mobilisering” och ”desertering” i den ryska brottsbalken, där det blir stränga straff för den soldat som avviker eller ger upp. Putin säger att landet behöver frivilliga soldater vid sidan av de redan inkallade yrkessoldaterna.

”Det är därför jag bad försvarsdepartementet att gå med på ’partiell mobilisering'”, säger Vladimir Putin.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu meddelar samtidigt att 300 000 reservister kallas in i den ryska mobiliseringen, enligt Reuters.

Ryssland meddelade på tisdagen att ”folkomröstningar” om att bli en del av Ryssland ska hållas ockuperade områden i östra Ukraina, skriver AP.

Fördöms av väst

Det fördömdes snabbt av länder i väst. USA, Tyskland och Frankrike säger att de aldrig skulle godta resultatet av sådana ”sken”-omröstningar. Natos militärallians sa att planerna innebar en eskalering i kriget.

”Jag tackar alla Ukrainas vänner och partner för deras massiva och resoluta fördömanden av Rysslands intentioner att organisera ytterligare pseudoomröstningar”, säger den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj enligt nyhetsbyråer.

ANNONS
ANNONS

Till tyska Bild säger Zelenskyj att Putins tal ”inte tillhör hans favoritprogram”.

”Jag har all information jag behöver. Han (Putin) vill dränka Ukraina i blod, men också i sina egna soldaters blod”, säger Ukrainas president.

Läs även: Export av rysk råolja dyker – Putins krigskassa krymper [Dagens PS]