Ryssar betalar desperat hundratusentals kronor för privatjets så att de kan fly Ryssland, nu när Vladimir Putin har beordrat en mobilisering. 

ANNONS

Sedan president Vladimir Putin förra veckan beordrade en mobilisering av Rysslands 300 000 reservister till kriget i Ukraina är det många som försöker lämna Ryssland.

Privatjets för hundratusentals kronor

Förutom att köpa rekorddyra enkelbiljetter med flygbolag och ta sig ut med bilar, så har mer välbärgade ryssar vänt sig till de privata jetflygbolagen – där en biljett att flyga ut ur landet når priser på 27 000 dollar, eller en bit över 300 000 kronor, vilket The Guardian var först med att rapportera.

Många länder tillåter inte längre ryssar att ansöka om visum, men till länder som Armenien, Turkiet och Azerbajdzjan är det fortfarande visumfritt och grönt ljus att flyga till. De privata jetflygbolagen har märkt en markant ökning i bokningarna.

”Situationen är helt galen för tillfället”, säger Jevgenij Bikov, på Your Charter som säger att vad som tidigare var 50 förfrågningar om dagen nu har ökat till 5 000.

Den första mobiliseringen sedan andra världskriget har fått många ryska män att packa väskan och vilja lämna landet, samtidigt som de ryska myndigheterna inom kort kan komma att stänga gränserna just för att förhindra att människor flyr.

Många miljonärer lämnar landet

Många ryssar med pengar och inflytande har redan lämnat landet eller är på väg att göra det, vilket även skapar en ”brain drain” eller kompetensbrist, där siffror visar att 15 procent av landets miljonärer kommer lämna Ryssland i år – vilket ytterligare förvärrar för den ryska ekonomin.

Men det är inte bara de allra rikaste som vill slippa att dras in i kriget. Vissa bolag uppges chartra de privata jetbolagen för att flyga ut sin manliga personal. Det handlar om företag och privatpersoner som nu flyger privat för första gången enligt Eduard Simonov, chef för FlightWay – ett annat privat jetbolag.

ANNONS
ANNONS

”Det är många som hade lite extra pengar över och vill komma undan.”

Läs även: Putin sänker Moskvabörsen till femårslägsta [Dagens PS]