Jämfört med för ett år sedan är det nu 33 procent dyrare att flyga utomlands, i april var priset på utrikesflyg det högsta sedan mätningarna startade.

ANNONS

Priset på flygbiljetter varierar vanligtvis mycket under ett år men om man jämför samma månader under olika år med varandra, kan man se ett mönster i statistiken.

Priserna högre än någonsin

”Vi har mätt den genomsnittliga prisutvecklingen på utrikesflyg i Konsumentprisindex sedan 1993. Aldrig tidigare har priserna på utrikesflyg i april varit så höga som i år. Bara under två månader i hela tidsserien har priserna varit högre, i juli 2018 och juli 2022”, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Priset på flygcharter, som har mätts i Konsumentprisindex, KPI, sedan 1989 är högre i april i år än det varit någon annan aprilmånad sedan mätningarna startade.

Priserna på flygcharter har ökat med 21,3 procent i april i år jämfört med april förra året.

Tåg, båt och hyrbil också dyrare

Det här gäller även för järnvägsresor, som mätts sedan 1980, båtresor, som mätts sedan 1993, och biluthyrning, som mätts sedan 2001.

Priserna på järnvägsresor har ökat med 4,2 procent i april i år jämfört med april förra året. Samma period har båtresor ökat med 19,1 procent och biluthyrning med 3,4 procent.

”Utrikesflyg, flygcharter och båtresor har stigit mer i pris det senaste året än den genomsnittliga prisutvecklingen för den privata konsumtionen, som vi mäter i KPI. Alltså mer än inflationen, som i april var 10,5 procent”, säger Caroline Neander i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Flygbranschen har svårt att nå netto noll [Dagens PS]