De strejkande piloterna föreslår till SAS att de ska göra undantag och hämta hem strandsatta resenärer. Det rapporterar Aftonbladet på torsdagen

ANNONS

”Vi känner ett stort ansvar gentemot våra passagerare”, säger Martin Lindgren, ordförande i SAS Pilot Group.

Det undantag pilotfacket föreslår gäller i ett par veckor. Syftet är att ”avhjälpa den akuta krisen”, skriver man i ett pressmeddelande. Däremot blir det inga nya resande som får åka ut i världen, eftersom de då hamnar i ”samma bekymmersamma situation”.

Bryr sig om passagerarna

”Vi förstår att det är oundvikligt att våra passagerare drabbas av en strejk, men vi piloter är alltid inriktade på att uppträda ansvarsfullt med passagerarnas säkerhet som högsta prioritet”, säger Martin Lindgren.

Förslaget hänger på att SAS drar tillbaka den lockout företaget verkställde som motåtgärd mot strejken. De anställda är utestängda från arbetet i väntan på en lösning på konflikten, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

SAS måste ta ansvar

”Vissa av våra destinationer är otillgängliga och saknar andra alternativ för resenärerna att ta sig hem”, skriver man i pressmeddelandet enligt Aftonbladet. ”Situationen riskerar att bli ohållbar för våra charterresenärer vid en långvarig strejk och därför sträcker vi ut en hjälpande hand.”

ANNONS
ANNONS

I pressmeddelandet skriver man också att man förutsätter att företaget tar sitt ansvar. Det innebär att SAS inte tar hjälp av andra flygbolag eller strejkbrytare för att flyga nya resenärer till destinationerna.

Läs även: ”Det räcker nu” – Apollo protesterar mot SAS-strejk [Dagens PS]