SAS-piloterna har nu gått ut i strejk efter att förhandlingarna misslyckats och ingen uppgörelse har gått att nå. Nu drabbas mellan 20 000 och 30 000 passagerare – per dag.

ANNONS

Trots långa förhandlingar blir det alltså ingen uppgörelse med SAS-piloterna. Det är beskedet från SAS vd Anko van der Werff vid lunchtid på onsdagen.

”Det här är riktigt dåliga nyheter”, säger van der Werff enligt Expressen.

30 000 drabbas

Runt 900 SAS-piloter går ut i strejk med omedelbar verkan. Det gör att mellan 200 och 250 plan per dag ställs in, och mellan 20 000 och 30 000 passagerare per dag drabbas, uppger Dagens Nyheter. 

Samtidigt som piloterna strejkar tar företaget till motåtgärder och verkställer en så kallad spegellockout. I väntan på en lösning på konflikten stänger man ut de anställda från arbetet.

SAS-piloter uppsagda under pandemin

Förhandlingarna mellan parterna pågått ända sedan i november 2021. Det gamla kollektivavtalet löpte ut i mars. Piloterna varslade om strejk 9 juni. Medlingen har pågått sedan 13 juni.

Konflikten handlar enligt Svensk pilotförening om att SAS inte har återanställt 560 piloter som varslades om uppsägning under pandemin. Man använder sig i stället av bemanningsföretagen SAS Link och SAS Connect, som är dotterbolag till SAS. Facket anser att företaget inte följer kollektivavtalets återanställningsrätt.

ANNONS
ANNONS

”Ödeläggande för varumärket”

”Det är inte bra på något sätt när företaget befinner sig i en situation när man försöker hitta en långsiktig lösning för skulder och med nya ägare”, säger flygexpert Christian Kamhaug till norska E24.

”Detta är ödeläggande för varumärket och passagerarnas tillit till företaget”, fortsätter han.

Kamhaug tror inte att det finns någon omedelbar risk för att SAS går i konkurs.

”SAS har klarat sig igenom strejker förut, de har kapital och en del flyg kommer att gå”, säger Christian Kamhaug.

Mitt i högsäsongen

SAS-chefen Anko van der Werff är orolig för vad en strejk mitt i högsäsongen för flygtrafik ska få för följder för företaget.

”Hur får vi in investerare i bolaget om fortsätter så här?”, säger han enligt Aftonbladet. ”Vår dörr är öppen, vi hoppas självklart komma fram till en lösning på detta, men ja, piloterna har bestämt sig för att gå ut i strejk.”

ANNONS
ANNONS

”SAS vill ha strejk”

Svensk pilotförenings förhandlingsledare Martin Lindgren säger till pressen att han skyller strejken på SAS.

”Vi sträckte oss väldigt långt och har försökt att nå en överenskommelse”, säger Martin Lindgren enligt Aftonbladet. ”Det räcker inte oavsett hur långt vi sträcker oss.”

Efter beskedet rasade SAS på börsen. I skrivande stund, runt 13.00 på onsdagen, har SAS-aktien rasat 4,46 procent.

Läs även: USA: Löner höjs för piloter – ska dämpa flygkaos [Dagens PS]