Dagens PS

Så här blir sommarens flygresor smidigare

Tre flygvärdar ger tips inför sommarens flygresor
Tre flygvärdar ger tips inför sommarens flygresor. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 juni 2023Publicerad: 29 juni 2023

Tre flygvärdar ger CNN sina bästa tips inför sommarens flygresor, det handlar om allt från appar till att komma tidigt till gaten och ta med någonting ätbart.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rich Henderson och Andrew Henderson är flygvärdar och äkta makar. De har arbetat på stora amerikanska flygbolag i 10 respektive 20 år. Essence Griffin har flugit med ett regionalt amerikanskt flygbolag i drygt ett år, det skriver CNN.

Här är deras bästa tips inför sommarens flygresor:

Res så tidigt du kan

Det bästa sättet att undvika förseningar är att resa tidigt på morgonen, gärna med dagens första flyg, då undviker du att drabbas av tidigare inställningar och förseningar som skett under dagen.

Du kan så klart ändå ha otur och drabbas av sådant som hänt dagen innan men vanligtvis återställs flygplatsen och dess system över en natt.

Alla tre menar att det här rådet gäller flygresor alla tider på året, men är särskilt sant under sommarmånaderna.

ANNONS

Senaste nytt

Boka inte på när många reser

Boka din flygresa när färre människor reser, de flesta vill resa under högtrafik, som på fredagskvällar eller mondagsmorgnar, de är därför hektiska resdagar.

ANNONS

“Så om du kan åka en tisdag är det mindre troligt att du stöter på så många människor eller problem som du skulle göra om du valde fredag ​​klockan 17.00 när arbetet slutar”, säger Andrew Henderson till CNN.

Flyg en dag tidigare

Om du har möjlighet är det bra att flyga en dag innan du måste vara framme till ett stort evenemang eller någonting annat viktigt du inte vill missa.

Rich Henderson säger att det är bra att ha extra tid om du måste vara någonstans, då har du tid att bli försenad, om det skulle hända, och du kommer inte bli lika stressad.

Undvik korta transittider

Flygvärdarna ser ofta människor som springer mellan terminaler för att hinna med anslutande plan för att de har bokat flygresor med täta anslutninger.

De menar att det är klokt att undvika att vara en av dessa personer, det må vara snabbast och billigast eftersom transittiden blir minimal, men det är bättre att ge sig själv mer utrymme.

Andrew Henderson menar att det här är extra viktigt när du flyger internationellt och säger att det du ser som “normal” anslutningstid ska du nog fördubbla när du flyger långdistansflyg, plan kan bli försenade.

ANNONS

Försenad till ett anslutningsflyg

Om du blir försenad och ska med ett anslutningsflyg ska du meddela kabinpersonalen, då kan de se till så att du får komma av planet först.

Om du inte har bråttom av planet, ta det lugnt, luta dig tillbaka och låt dem som har bråttom gå av först.

Läs det finstilta

Flygbolag har olika policyer så läs vad det flygbolag du bokat med erbjuder om någonting inte går som planerat.

Se också till att kolla vilka bekvämligheter som ingår i din flygresa så du inte antar att du kommer få mat och blir besviken när du inser att du måste betala för den.

Ladda ner appar

En flygbolagsapp kan bli din bästa vän under flygresor.

ANNONS

“Den talar om när du går ombord, om du kommer för sent vet du om flyget fortfarande är där, om det blev försenat. Du kommer att se platsbyten, gatebyten, information om dina boardingkort, uppgraderingar…”, säger Essence Griffin till CNN.

Hon menar att du flyger blind om du inte har appen och skulle själv aldrig resa utan att ladda ner appen för flygbolaget hon flyger med.

Rich Henderson tycker att du även ska ladda ned apparna för din avrrese- och destinationsflygplats och appar som spårar flygankomster, som Flight Aware.

Kom till gaten tidigt

Ombordstigning börjar vanligtvis 30 minuter innan avgång, Essence Griffin tycker att du ska kolla flygtiden och meddelanden om ombordstigning och gate så fort du kommit till flygplatsen.

Har du flygbolagets och flygplatsens appar kan du leta efter uppdateringar där och vänta gärna nära din gate så du slipper springa över hela flygplatsen när det är dags.

Köa inte vid kundtjänsten

Om ditt plan är försenat, inställt eller om någonting annat går fel är det bättre att använda mobilen för att söka alternativ eller ringa flygbolaget, än att stå i kö till kundtjänst.

ANNONS

Essence Griffin anser dessutom att det är bättre att prata med dem som jobbar vid gaten än med kundtjänstpersonalen eftersom de ofta har mer information.

Ta med något ätbart

Om du räknar med fukost, lunch eller middag på flyget kan du bli besviken, flyget kan bli försenat eller maten en besvikelse.

Flygvärdarna råder dig att ta med någonting ätbart eller äta någonting på flygplatsen, se det sedan som en bonus om du också får mat på planet.

Behöver du checka in bagage?

Flygvärdarna menar att om du inte får plats med allt bagage i en kabinväska så har du nog packat fel eller packet ned för mycket.

Ta bara med det du kan ha med in i kabinen, om du kan. Incheckat bagage kan komma bort. “Less is more”, packa mångsidiga kläder som du kan kombinera med varandra.

Ladda mobilen

ANNONS

Ladda mobilen innan du ger dig av, och om du ska flyga långt kan det vara bra att ladda ned filmer och underhållning i förväg.

Flygplan har Wi-Fi nuförtiden, men allt kan gå sönder så du kan bli tvungen att sitta på en flygplats i flera timmar, planera för det.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Varför måste mobiler ha flygplansläge när vi flyger?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS