Den brittiska miljardären Richard Branson meddelade att hans testflyga till rymden är schemalagd till den 11 juli, nio dagar innan Jeff Bezos egna planerade rymdresa.

ANNONS

Rymdturism har vaknat upp efter över ett årtionde i dvala. På 2000-talet så betalade sju personer för att besöka den internationella rymdstationen ISS. Resorna organiserades av den ryska myndigheten för rymdresor men lades ner 2009.

Richard Branson har, via sitt bolag Virgin Galactic, jobbat i nästan två decennier för att göra rymdturism en verklighet. Förra veckan så rapporterade Dagens PS att USA:s federala flygmyndighet beslutade att ge Virgin Galactic en licens för kommersiella rymdresor.

Möjlighet att uppleva flera minuter i tyngdlöshet

Resan går upp till 90 km över marken, vilket ger de resande en möjlighet att uppleva tyngdlöshet i flera minuter samt att se jordens kurva.

Målet är att införa turistresor till rymden 2022 och intresset är stort. Över 600 individer har redan reserverat en plats. Priset på en biljett kan kosta upp till 250.000 dollar.

Nu har datum för första testflygningen sats. Branson har schemalagt resan till den 11 juli, vilket är veckan innan Jeff Bezos planerade rymdresa. Valet av datum är inte slumpmässigt, utan valt för att hinna före Jeff Bezos premiärflyg den 20 juli.

Konkurrerar med Jeff Bezos och Elon Musk

Jeff Bezos har egna planer på rymdturism. Han ska testa sin nya raket och kapsel, New Shepard, tillsammans med sin bror, Mark Bezos. Med dem åker den 82-åriga flygaren Wally Funk, som Dagens PS har skrivit om, och en okänd person som betalade 28 miljoner dollar för att åka med.

Flera andra aktörer hoppas på att etablera rymdturism. En av dem är Elon Musk som planerar att skicka upp sina kapslar, döpta till drakkapslar, flera hundra kilometer över marken i flera dagar.

Men Branson varnar för svårigheterna i målet. ”Det är en sak att drömma om att göra rymdresor tillgängliga för alla men det är en annan sak att tillsammans med ett otroligt team göra den drömmen till verklighet”, säger han till BBC.

ANNONS
ANNONS

Läs också: Rymdsektorn en raket – nära fördubblade investeringar [Dagens PS]

Läs även: Starlink: Bredband från Elon Musk – till hela jorden [Dagens PS]