Dagens PS

Rymdsektorn en raket – nära fördubblade investeringar

analytiker
AFV har sammanställt listan över svenska aktier där analytikerna räknar med att bolagen får raketfart på börsen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 29 apr. 2021

Rymdsektorn med SpaceX i täten har fått raketfart det senaste året, och investerare siktar mot stjärnorna med nästan fördubblade satsningar på ett år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Investeringar i rymdsektorn skjuter i höjden, och indexet Seraphim SpaceTech som mäter investeringar i sektorn är upp med 95 procent det senaste året till 8,7 miljarder dollar, motsvarande 72 miljarder svenska kronor, enligt Financial Times.

“Det är otroligt att sedan Covid slog till, har privat finansiering i rymden fördubblats. Det är en förvånande investeringsnivå och en indikation på att privata kapitalmarknader förstår rymden”, säger James Bruegger, chefsinvesterare på Seraphim Capital.

Kapat kostnaderna rejält

Rymdmarknaden har återuppstått med ny fart de senaste åren, till följd av framgångarna som Elon Musks SpaceX har haft med återanvändbara raketer som kapat kostnaderna rejält. SpaceX var också en av de stora orsakerna till de kraftigt stigande siffrorna, tillsammans med OneWeb som fick ett räddningspaket av den brittiska regeringen och indiska miljardären Sunil Bharti Mittal. 

Dessa två bolag stod för 4,2 miljarder dollar av det investerade kapitalet. Men även borträknat dessa ökade finanseringen av rymdsektorn med 52 procent. Rymdsektorn har hängt på trenden med spac-noteringar, och på tolv månader från mars till mars utannonserades 11 rymd-spacs, enligt FT.

Tror på fördubbling 2021

Enligt Nasa har kostnaderna för uppskjutningar fram tills 2018 kapats med en faktor av sju, efter att ha legat relativt konstant mellan 1970 och 2000. Detta främst på grund av utvecklingen av SpaceX Falcon 9, rymdfärjan som kan landa igen och återanvändas.

Trenden ser ut att fortsätta: Seraphim förutspår att riskkapitalfinansiering för rymd-startups kommer att fördubblas under första halvåret 2021 mot första halvåret 2020, skriver Financial Times.

ANNONS

Läs mer: SpaceX rymdfärd i natt – milstolpe för Nasa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS