Efter att ha väntat ett helt liv kommer Wally Funk, 82 år, äntligen få åka upp i rymden. Det meddelade Jeff Bezos i en video på Instagram.

ANNONS

Wally Funk började redan på 1960-talet träna till att bli astronaut. Hon var som 22-åring en del av de första testerna som utfördes för att se om kvinnor klarade av att vara i rymden. Men hon portades från NASA:s rymdprogram, för att hon var kvinna, skriver The Atlantic i en berättelse om hennes livshistoria.

”Den typ av kvinna som, om historien hade varit snällare, kanske hade varit den första kvinnan på månen”, skrev vetenskapsjournalisten Sue Nelson i hennes biografi ”Wally Funk’s Race for Space”.

Pilot och flyginstruktör

Hon fortsatte att drömma om rymden, men när NASA sedermera öppnade upp programmet för kvinnor så föll det på att hon inte var ingenjör vilket krävdes. Wally Funk var pilot och flyginstruktör. Hon ansökte om att bli astronaut hos NASA fyra gånger, men fick nej varje gång.

Nu för tiden är reglerna ändrade och Wally Funks pilotbakgrund skulle passa utmärkt – hon har dock blivit för gammal för rymdprogrammet. Men NASA är heller inte längre det enda sättet att ta sig till rymden. Man kan numera ha pengar och betala för sin rymdresa, eller vinna en tävling – eller bli inbjuden av världens rikaste man.

Wally Funk ska nu äntligen få åka till rymden, som hon längtat efter hela sitt liv. Jeff Bezos har bjudit med henne på Blue Origins första bemannade resa, som ska ske den 20:e juli, årsdagen av den första månlandningen 1969.

”Bästa som någonsin hänt mig”

Positiv uppmärksamhet för Bezos – livsavgörande för Funk. The Atlantic skriver: ”Att ta Funk på den här turen kan vara ett bra PR-stunt, men i grunden är det en riktig gåva till en riktig person.”

I en video som Bezos lagt upp på Instagram frågar han Wally Funk hur det skulle kännas att äntligen bli astronaut.

ANNONS
ANNONS

”Jag skulle säga ’älskling, det är det bästa som någonsin har hänt mig!'”, svarar hon.

Läs mer: Rymdsektorn en raket – nära fördubblade investeringar

Läs mer: Richard Branson vill snuva Jeff Bezos på rymdresa