Startupbolaget Venus Aerospace utvecklar just nu ett rymd-flygplan och lovar: Res var som helst på jorden – på en timme. 

ANNONS

Att flyga med ett rymdflygplan ska fungera ungefär som en vanlig flygning, med start och landning på en vanlig flygplats. Skillnaden är i mittenpartiet, när planet nått kryssningshöjd. Då slår piloten på raketmotorerna, skriver Bloomberg.

Över 14 000 kilometer i timmen

Med raketmotorerna når planet till utkanten av rymden med en hastighet på över 14 000 kilometer i timmen, eller tolv gånger ljusets hastighet. Där flyger det i cirka femton minuter, innan det glider ner mot atmosfären igen.

Bloomberg rapporterar om en start-up, Venus Aerospace, som vill använda den här tekniken för att flyga människor från Los Angeles till Tokyo på en timme. Företaget startades förra sommaren av  Sarah Duggleby och hennes make Andrew, som båda tidigare jobbade på rymdbolaget Virgin Orbit, och har nu 15 anställda, de flesta veteraner från rymdindustrin.

Concorde var för dyrt

Paret Duggelby säger att skillnaden mot tidigare försök till hypersnabba flygplan är att deras motorer kommer vara mer effektiva. Det kommer dock dröja innan det blir några flygningar, teknologin är fortfarande under utveckling.

När den är klar måste de också få ordning på det ekonomiska – tidigare försök med snabba plan, som exempelvis Concorde, har misslyckats då kostnaderna varit för höga.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Trots pandemin – reseboom inför sommaren