Researrangörerna kan andas ut. Bokningarna av resor inför sommaren, och även nästa vinter, ökar kraftigt. Framför allt är det charterresor vi bokar – eftersom de omfattas av paketreselagen.

ANNONS

Den som trodde att vi skulle skulle sluta resa efter pandemin kan tänka om.

Fler bokningar

Resebolagen, som hittills har gått på knäna, ser nu ökade antal bokningar sedan vaccineringen påbörjats, även fast det är jämförelsevis låga nivåer.

”Sedan vi fick positiva besked kring vaccin har bokningarna dubblerats från vecka till vecka. Men jämfört med ett normalt år ligger vi fortfarande 80–90 procent lägre”, säger Adam Györki, presschef på charterjätten Tui, till Di.

Enligt Adam Györki, saknar svenskarna att resa och bokar därför redan nu resor inför nästa vinter, ”och vi spår en reseboom”, säger han.

Charter ökar igen

En annan nyhet är att vi går tillbaka till charterresor.

Enligt resebyrån Ticket bokas ungefär hälften av alla resor via charterbolagen, mot tidigare 25 procent. Det beror på att du kan få tillbaka pengarna för resa och boende om resan blir inställd – genom paketreselagen, vilket charterbolagen använder sig av i större utsträckning.

ANNONS
ANNONS

Arrangörerna lockar dessutom med generösare villkor för att fler ska boka resor.

”Vi har infört bättre möjligheter att boka av och om, och lovar pengarna tillbaka inom sju dagar om resan skulle ställas in”, säger Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson, till Di.

Vaccinpass

Inom EU pågår även diskussioner om ett särklit vaccinpass som ska göra det lättare att resa inom unionen.

Fredrik Henriksson är positiv, men säger samtidigt att det även måste till andra lösningar eftersom alla inte kommer att vaccineras.

”Då måste det finnas alternativa vägar för dem, att man till exempel kan snabbtestas.”

Läs mer: Coronarelaterade klagomål dominerar lista

ANNONS
ANNONS