Sugen på utlandssemester i sommar? Det blir svårt om du inte har ett giltigt pass – det är nämligen upp till sju veckors väntetid för att få skaffa ett nytt, enligt ett pressmeddelande från polisen. 

ANNONS

Polisen uppmanar nu i ett pressmeddelande alla som inte har en utlandssemester planerad i sommar att avvakta med sin ansökan på grund av de långa väntetiderna.

”Behöver du inte ditt pass eller nationella id-kort till sommaren rekommenderar polisen att du väntar med din ansökan till i höst. Kan du vänta med att ansöka om pass eller nationellt id-kort till i början på januari 2022 kommer du dessutom kunna hämta ut ditt pass eller ditt nationella id-kort med den nya designen”, skriver polisen i pressmeddelandet. 

Längst kö i storstäderna

Det är främst i storstäderna som väntetiderna är så långa, så polisen uppmanar också den ressugne som har möjlighet att åka någon annanstans i landet för att hämta passet, då det kan korta väntetiden.

Anledningen är, som så mycket annat, coronapandemin. I pressmeddelandet skriver polisen att mer än en halv miljon pass gått ut utan att ha förnyats.

”Beklagar”

Polisen har också minskat antalet tider för att leva upp till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Effekten för den som vill ha ett pass är längre väntetid.

ANNONS
ANNONS

”Polismyndigheten beklagar de långa väntetiderna som uppstått på grund av pandemin”, skriver man i pressmeddelandet.

Läs mer: WHO i kampanj: ”Ställ in din semester – fotbolls-EM en risk”