Dagens PS

Polen och de baltiska staterna stoppar alla ryska turister

ryska turister
Ryska turister stoppas vid gränsen. Här gränsen mellan Estland och Ryssland vid Narva. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 19 sep. 2022Publicerad: 19 sep. 2022

Det blev inget gemensamt EU-stopp för ryska turister, men nu agerar Polen, Estland, Lettland och Litauen ändå och stoppar alla ryssar från att komma in i länderna, rapporterar Reuters.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fyra av fem EU-länder med gräns mot Ryssland avvisar nu alla ryska turister som vill ta sig in i länderna – med hänvisning till att de inte borde resa så länge deras land är i krig med Ukraina. Det rör sig om Polen, Estland, Lettland och Litauen, rapporterar Reuters.

“Folk i Ryssland, försök inte korsa gränsen, ni är inte välkomna hit – ni måste avsluta kriget mot Ukraina och vara borta från det vackra landet!”, skriver Lettlands utrikesminister Edgar Rinkevics på twitter.

Ryska turister kan sig in via tredje land

Redan i början av kriget förbjöd EU alla flyg från Ryssland, men däremot inte transporter och resor på järnväg och väg. Ryska medborgare kan också ta sig in i EU genom att mellanlanda i ett tredje land, som Serbien eller Turkiet.

Tidigare har diskussioner förts om ett gemensamt EU-förbud mot ryska turistvisum, men det slutade att EU denna månad gick ut med att man tänker begränsa utfärdandet av visum för fria resor i Schengenområdet. Tyskland och Frankrike argumenterade för att det var kontraproduktivt att stoppa vanliga ryssar.

Det var dock inte tillräckligt för flera av de länder som har en gräns mot den ryska federationen. Polen, Estland, Lettland och Litauen stoppar från natten till måndag alla ryssar med turistvisum från att ta sig in i länderna.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Kryphålet: Finland

Det gäller dock inte dissidenter som vill söka skydd i EU, lastbilschaufförer, flyktingar eller de som ska besöka familjemedlemmar, skriver Reuters. Och det finns fortfarande vägar in i EU för de ryssar som är angelägna att ta sig till unionen.

“Det finns ett kryphål, och kryphålet är Finland. Så det är inte helt effektivt… men det är fortfarande bättre än ingenting. Jag hoppas att de förr snarare än senare måste göra det här också”, sa Estlands premiärminister Kaja Kallas till Reuters i en intervju på lördagen.

Läs även: EU splittrat i frågan visum till ryska turister

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS