Dagens PS

EU splittrat i frågan visum till ryska turister

EU splittrat i frågan om visumförbud för ryssar
EU:s medlemsländers utrikesministrar möts i Prag, 30 augusti 2022. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 30 aug. 2022Publicerad: 30 aug. 2022

EU:s medlemsländer är inte överens i frågan om visum för ryska turister. Tyskland och Frankrike varnar för att ett förbud kan ge vatten på Putins propagandakvarn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU diskuterar att stoppa visum för ryska turister, men nu höjs varnande fingrar. Frankrike och Tyskland flaggar för att ett sådant beslut kan ge oönskade följder.

Bland EU:s medlemsländer är de nordiska länderna, och länderna i östra Europa, för ett förbud. Inställningen är att resor i Europa är ett privilegium. Att då tillåta att ryssar festar på stränderna i Europa när Ryssland invaderat Ukraina är inte acceptabelt, skriver Reuters.

Vill inte straffa enskilda

Enligt de styrande i Moskva skulle ett visastopp vara “irrationellt”. Den tyska och franska inställningen är att vanliga ryssar inte ska straffas för vad de styrande gör. Enskilda ryssar kanske är emot regimen, resonerar man.

“Vi uppmanar till försiktighet med långtgående restriktioner i visapolicyn för att förhindra att det ryska narrativet får näring och att vi oavsiktligt orsakar att folk samlas runt flaggan och vi alienerar kommande generationer” säger Frankrike och Tyskland i ett gemensamt uttalande enligt Reuters.

EU splittrat i frågan

Diplomatiska källor inom EU tror inte att man kommer överens om hur man ska göra på ministermötet i Prag. Möjligen når man en kompromiss där det blir krångligare och dyrare för ryssar att få visum.

EU splittrat i frågan om visumförbud för ryssar

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis flaggar för en regional lösning om inte alla EU-länder är överens. Foto: TT

ANNONS

“Jag hoppas att vi blir överens om en gemensam lösning i Europa där flödet av turister från Ryssland till Europa minskar signifikant”, säger den litauiska utrikesministern Gabrielius Landsbergis enligt Reuters. 

Kan bli regionala regler

“Om inte alla 27 EU-länderna kommer överens kan det bli fråga om en regional lösning för de länder som är mest påverkade av turistströmmen från Ryssland.”

Finland säger att man inte vill bli ett nav för ryska turister på väg till EU, och har väsentligt minskat antal visa. Estland stänger i augusti gränsen för mer än 50 000 ryssar som tidigare fått visum.

Läs även: Allt fler turkar nekas visum till europeiska länder 

Läs även: Finland skärper visumregler för ryssar 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS