Hajskräcken som lamslog USA efter att den klassiska filmen Jaws haft premiär 1975 dog snabbt ut när folk insåg att vithajen inte längre var särskilt vanlig – men nu är den tillbaka. 

Quartz rapporterar att vithajar siktats vid flera stränder och hamnar längs den amerikanska östkusten. En anledning till ett ökande hajbestånd kan vara insatserna för att minska tjuvjakten, samt återkomsten av gråsälen – ett populärt byte för vithajar, enligt artikeln.

ANNONS
ANNONS

På västkusten har antalet sjölejon ökat vilket naturligtvis attraherar fler rovdjur. Statistiskt sett är det inte särkilt troligt att du blir uppäten av en haj, men med ett ökat antal djur som lever i närheten av människor ”ökar såklart risken”, menar Thomas Grothues, marinbiolog vid Rutgers University i New Jersey. Att gå tillbaka till 1900-talets vansinniga hajjakt är dock inte lösningen, menar han.

”[Vithajen] är en naturlig del av ekosystemet. Där det finns en risk för människor får vi hantera det på ett bra sätt. Men vi måste rädda vithajen”, avslutar Grotheus i artikeln.