Det svenska passet har ofta rankats som ett av världens bästa tack vare våra goda diplomatiska relationer med omvärlden. Varje år listas världens bästa pass, alltså passen som ger dig störst frihet som resenär. I takt med att resandet återgår efter COVID-19 så har listan över de bästa passen kastats om.

ANNONS

Enligt Henley Passport Indexs lista över världens bästa pass är det dock inte det svenska passet som tar dig till flest ställen i världen. Före pandemin toppades listan av europeiska länder, men nu är det ett nytt paradigm som gäller.

Japan, Singapore och Sydkorea placerar nu i topp jämfört med de tidigare dominanta europeiska länderna. Ett japanskt pass tar dig problemfritt till hela 193 länder, ett mer än passen från Sydkorea och Singapore.

Sverige har inte världens bästa pass

Bland de lite sämre toppländerna hittar vi vårt eget Sverige, som delar femteplatsen med Nederländerna, Danmark och Österrike – varav alla kan ta dig till 188 olika länder.

Bäst av de nordiska länderna är, som ofta i olika topplistor, Finland som når hela 189 länder utan strul. Sämsta nordiska landet är Island, som ändå kan ta sina medborgare till hela 180 länder.

Bland de sämsta

På femtionde plats finns Ryssland, vars pass ger dig fria resor till 119 länder världen över, trots det pågående kriget med Ukraina. Ett pass från USA däremot kan ta dig till 186 olika länder – nästan i paritet med ett svenskt pass.

I den absoluta botten hittar vi länder som känns igen som problemdrabbade. Ett pass från Afganistan tar dig bara problemfritt till 27 länder, tätt följt av irakiska och syriska pass som tar dig till 29 respektive 30 olika länder.

Sannolikt beror de svaga placeringarna på ländernas svåra situationer, svaga diplomatiska status och stora andel flyktingar.

Pandemin har ritat om kartan

Passens status har ofta varit allra bäst i Europa och de sydost-asiatiska passen syntes inte i toppen av listan så sent som 2017.

ANNONS
ANNONS

Men i takt med att pandemins restriktioner hävs lär listan fortsätta att ritas om gradvis – kanske till de europeiska passens favör?

Läs mer: These are the world’s most (and least) powerful passports in 2022 [Bloomberg]

Läs även: Världens bästa restaurang ligger i en dansk fotbollsarena [Dagens PS]