Danmark fortsätter att dominera när det kommer till utmärkelser för världens bästa restaurang. Köpenhamns restaurang Geranium placerar sig i  toppen som matvärldens absolut bästa alternativ – svenska matkrogen Frantzén i Stockholm faller 19 platser.

ANNONS

På Geranium serveras säsongsbaserad skandinavisk mat på den åttonde våningen i en fotbollsarena, med utsikt över spelplanen och en fantastisk intilliggande park. Den öppnades mitt under den pågående finanskrisen 2010 och hade oddsen mot sig, enligt kocken och ägaren Rasmus Kofoed efter att man mottagit utmärkelsen som världens bästa.

Geranium
På danska Geranium serveras säsongsbaserad nordisk mat som alltså rankas som den bästa maten i världen. (Foto: Geranium)

Världens bästa restaurang

Det är andra året i rad som en dansk restaurang placerar högst på listan över världens bästa. Senast var det Noma som tog topplatsen. I år tar peruanska Central andraplatsen och Disfrutar i Barcelona tredjeplatsen. Resultatet är baserat på röster från 1070 personer i matvärlden som testat och röstat sig fram.

Prisceremonin ägde rum vid Old Billingsgate i London – en före detta fiskmarknad vid Themsen. Priserna delades ut under den historiska värmeböljan och natten tros vara den varmaste i stadens historia med omkring 30 graders hetta.

Svenska matkrogen Frantzén i Stockholm, den enda svenska restaurangen på 50-listan, faller 19 platser i år – från sjätte till 25:e plats.

”Ett glädjeämne för Frantzén är att koncernens andra trestjärniga restaurang, Zén i Singapore, gick in på plats 70, något som blev känt för två veckor sedan då platserna 51-100 offentliggjordes”, skriver Dagens Industri.

Torkad fisk
Fisk förbereds för servering på Geranium. (Foto: Claes Bech-Poulsen)

Flyttat från Ryssland

Traditionellt brukar priserna delas ut i Ryssland, något som World’s 50 Best ändrat på i och med kriget i Ukraina. Dessutom verkar de ryska krogarna ha fallit bort från menyn – från att ha två placering inom topp 30 har Rysslands restauranger tappat sina platser.

En annan nyhet är att gamla vinnare inte kan placera på listan igen. Dessa stjärnkrogar kommer istället att tävla i kategorin ”de bästa av de bästa” som bland annat inkluderar franska Mirazur som vann 2019 och Noma som vunnit hela 5 gånger och amerikanska Eleven Madison Park.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: The world’s best restaurant is in a football stadium [Bloomberg]

Läs även: Världens 20 bästa restauranger – en finns i Sverige [Dagens PS]