Jobb på distans? I den här italienska byn bor du gratis

Uppdaterad: 15 sep. 2023Publicerad: 15 sep. 2023
byn
Byn Ollolai på den italienska ön Sardinien (Foto: Pexels).

Fly storstadspulsen och höstrusket, och arbeta på distans från byn Ollolai. Det låter som en film – men det är verklighet.

ANNONS
ANNONS

I den italienska byn Ollolai på Sardinien har befolkningen minskat kraftigt det senaste århundradet och barnafödandet är lågt. För att locka fler människor drogs ett projekt igång 2018 då byn sålde av övergivna hus för en euro.

Projektet blev lyckat och nu gör Ollolai en ny storsatsning för att få fler människor att flytta dit – tillfälligt. Byn ska nu bli en samlingsplats för digitala nomader, skriver CNBC.

Kan stanna i byn tre månader

Personer från hela världen kommer att kunna bo och arbeta i byn – helt gratis. Ollolais rådhus har öronmärkt 20 000 euro, 240 000 kronor, till 30 hyresgäster, en åt gången, under de kommande två åren. Varje gäst kan stanna upp till tre månader.

Ett ny och effektivt internet har installerats, som ska göra arbetet på distans snabbt och problemfritt.

ANNONS
ANNONS

Måste kunna arbeta på distans

För att få möjlighet att bo och arbeta gratis i byn behöver man skicka in en ansökan, därefter lottas de lyckliga vinnarna ut.

Vem som helst kan dock inte vara med i utlottningen: ansökan är endast öppen för den som kan bevisa att den har möjlighet att arbeta utomlands.

Inte helt gratis

Och erbjudanet är, trots allt, inte helt gratis.

Vid vistelsens slut måste hyresgästen kunna bevisa att den har arbetat och dessutom lyfta fram och marknadsföra byn Ollolai i sitt arbete.

Läs även: Du får 300 000 om du flyttar till Italien

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS