Efter några riktigt tuffa år börjar resebranschen sakta komma på fötter. Inför semestern passade vi därför på att ta tempen på resemarknaden och samtidigt förhöra oss om sommarens hetaste resmål.

ANNONS

Att resa är att utforska, upptäcka och utvecklas.

När pandemin lade sig som en blöt filt över världen och resandet som vi tidigare känt det, var det således många som förlorade hoppet.

Efter mer än två år av försämrade resmöjligheter, skiner solen ånyo över resebranschen, även om pandemin vedermödor bytts ut mot inflationens utmaningar.

Vi frågade Per Christiansen talesperson på resesökmotorn Momondo, hur resemarknaden mår just nu?

”Likt andra branscher har även reseindustrin påverkats av inflationen. Men trots inflationen verkar inte svenskar vara helt redo att dra ner på resandet. Detta gäller även långdistansresor som Tokyo, Ho Chi Minh City och Bangkok då flygsökningar till dessa destinationer har mer än tredubblats”, säger Per Christiansen.

Resmål
Plånboksvänliga destinationer har börjat fångat svenska resenärers intresse. På bilden Tirana i Albanien. (Foto: Momondo)

Uppdämt resebehov

Han berättar att färsk data visar att resesökningar bland svenskar inför sommaren redan ökat med cirka 12 procent jämfört med innan pandemin, och även ökat med omkring 66 procent jämfört med föregående år.

ANNONS
ANNONS

Fantastiska siffror, som visar på ett uppdämt behov.

Med det sagt kommer det eskalerande reseintresset orsaka en del störningar inom reseindustrin även i år, på exempelvis flygplatser, eftersom kapaciteten är tillbaka på samma nivåer som 2019.

Av det skälet är det fortsatt viktigt att vara flexibel som sommaresenär.

Billigare flygresor och hotell

En positiv nyhet för svenska resenärer är dock att flygpriserna från Sverige för närvarande är omkring 9 procent billigare,  jämfört med oktober 2022. Detsamma kan sägas om hotellvistelser, som i genomsnitt är 32 procent billigare än i december i fjol.

Så vilka trender kan just nu skönjas i vårat resande?

”Efter pandemin kan gränsen mellan arbete och fritid fortsatt kännas suddig. Särskilt om du har möjlighet att arbeta på distans. Därför håller trenden workation/bleasure sig vid liv – en resa där man kombinerar arbete och nöje. För många kan detta vara en möjlighet att förlänga en weekendresa genom att avsluta eller påbörja jobbveckan från ett annat land, eller stanna några dagar extra efter en affärsresa för att hinna njuta mer av destinationen”, säger Per Christiansen.

ANNONS
ANNONS

Hållbarhet och AI

En annan tydlig trend är allt fler resenärer är måna om att göra medvetna val som bidrar till att göra resan mer hållbar. Även AI ser ut att vara på frammarsch inom resebranschen. Något som Per Christiansen välkomnar.

”Även om vi fortfarande bara är på toppen av isberget vad gäller utvecklingen inom AI, förväntar vi oss att det kommer bidra med betydelsefulla förändringar inom reseindustrin”, säger han till Dagens PS.

En växande trend, givet det ekonomiska klimatet är också att allt fler plånboksvänliga destinationer fångat svenska resenärers intresse inför sommarsemestern.

Hit hör bland annat Balkanländerna som tidigare försvunnit lite i resedjungeln.

”Utöver att flygsökningar till många Balkanländer har ökat, ser vi även att flera destinationer i Spanien fortsätter toppa listan över platser svenska resenärer söker efter flygresor till. Om vi kikar utanför Europa fortsätter Bangkok i Thailand vara högst upp på listan”, säger Per Christiansen.

resmål
Antalet flygsökningar till Tirana i Albanien har mer än tredubblats sedan i fjol. (Foto: Momondo)

Sommarens hetaste resmål

Så vilket är då sommarens hetaste resmål och varför?

”Under sommarsemestern tycks många svenskar planera att upptäcka några av Europas kanske mindre kända guldkorn till destinationer. Vår data visar att Tirana i Albanien är en av de destinationer dit antal flygsökningar ökat mest, det har mer än tredubblats sedan 2022, men att även antal flygsökningar till destinationer som Podgorica i Montenegro och Skopje i Nordmakedonien har dubblerats inför sommaren 2023”, säger Per Christiansen.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om upplevelser och spännande resmål ? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Fem av världens mest Instagram-vänliga resmål [Dagens PS]

Här är drycken som smakar allra bäst uppe i luften [Dagens PS]

Känd flygplats öppnar upp för kräsna resenärer [Dagens PS]