En färsk undersökning utförd av resebolaget Booking.com visar att 38 procent av svenska resenärer helst vill besöka färgglada resmål med vackra sevärdheter som lämpar sig för sociala medier. Här är fem av världens mest Instagram-vänliga resmål just nu.

ANNONS

Det fanns en tid då det brukade talas om kodak-moments. I dag är plattformar som Instagram, Facebook och TikTok en given del av vår vardag, och varje ögonblick delbart, vilket märks på våra semester-preferenser.

För visst är det fantastiskt att resa. Allra helst om du har möjlighet att dela dina upplevelser med andra.

Här bjuder vi på fem Instagram-vänliga resmål, från pastellfärgade byar i Indien till regnbågsfärgade hus i Argentina, som både du och dina följare kommer att älska.

Instagram
Det är knappast någon slump att Chefchaouen kallas ”Marockos blå pärla”. (Foto: Booking.com)

1. Chefchaouen Marocko

I nordvästra Marocko, vid Rifbergen, ligger Chefchaouen, även kallad ”Marockos blå pärla”. Ett passande namn för den färggranna och konstnärliga staden med klarblåa byggnader och gator av kullersten som kantas av vävverkstäder, läderstånd och tehus.

Du som vurmar för andalusisk och marockansk kultur kommer att njuta i fulla drag av såväl stadens gamla fästning som moské, som även bjuder på Chefchaouens bästa utsikt och ett Instagram-ögonblick att minnas.

Är kulinariska upplevelser mer din kopp te, kommer en matvandring garanterat falla både dig och Instagram på läppen.

Instagram
Riad Gharnata är ett utmärkt val för dig som vill ta del av den marockanska kulturen. (Foto: Booking.com)

Här ska du bo: Riad Gharnata är hotellet som förenar sagolik utsikt med tradition och kultur. Här bor du ett stenkast från händelsernas centrum, torget och marknaderna och kopplar av på terrassen.

Instagram
När prins Albert gjorde ett statsbesök till Jaipur 1976 beslöt sig landets prins för att måla hela staden rosa. (Foto: Booking.com)

2. Jaipur Indien

Ännu ett färgstarkt resmål finner du i porten till Indiens mest unika delstat och Rajasthans huvudstad, Jaipur.

En sagolik plats som även går under namnet ”Den rosa staden” sedan praktiskt taget alla byggnader är målade i terrakotta.

ANNONS
ANNONS

Ett färgval som kan härledas till den indiske prinsen Maharaja Sawai Ram Singh, som inför ett kungligt besök av prins Albert 1976, lät måla om hela staden.

Mer än fyrtio år senare är Jaipur ett lika välkomnande som inbjudande resmål, med en kultur som speglar både nutid och dåtid.

En uppskattad aktivitet är förstås att ta en guidad rundtur på en tuk-tuk, där även en och annan kamel kan förekomma.

Instagram-vänliga städer
En kunglig pool i art déco-stil väntar på Rajmahal Palace RAAS. (Foto: Booking.com)

Här ska du bo: En mer Instagram-vänlig övernattning än Rajmahal Palace RAAS är svår att uppbåda.

Här finns flärden som det anstår ett lyxhotell, med bar, tre restauranger och pool i art déco-stil, och en stilren interiör av modernt snitt.

Instagram-vänliga städer
Färgglada La Boca framställs ofta som en symbol för Buenos Aires.(Foto: Unsplash)

3. Buenos Aires Argentina

Det finns en anledning till att Buenos Aires står på de flesta resenärers bucket list. Här på Río de la Platas västra strand, finner du och La Boca, som bokstavligen betyder ”munnen” av Argentinas huvudstad, och pulserar av liv.

En stadsdel med smala gränder och färgglada hus som som ofta framställs som en symbol för Buenos Aires.

Här på den berömda gatan El Caminito kommer du att få ditt lystmäte av såväl gatukonst och musikanter som tangodansare, men även kunna få en portion sportkultur på den blågula fotbollsstadion La Bombonera.

Är du ett nattdjur kommer stadens utbud av tavernor, barer och undergroundklubbar inte göra dig besviken.

Här ska du bo: En kort biltur från La Boca ligger boutiquehotellet Tango de Mayo Hotel. En arkitektonisk dröm i jugendstil byggd 1913 med glaserade ytor, symmetriska vinklar och unika originaldetaljer, däribland det schackrutiga golvet i lobbyn.

ANNONS
ANNONS

Här finns även en spektakulär takbar med panoramautsikt över Barolo-palatset och Buenos Aires kupoler. Kom ihåg att ladda mobilen!

Instagram-vänliga städer
Kapstaden är en kulturell smältdegel som förenar vita stränder, gröna bergsvyer, konst och design.(Foto: Booking.com)

4. Kapstaden Sydafrika

Om du någon gång haft förmånen att besöka Kapstaden vet du att det är en kulturell smältdegel.

Här finner du allt från naturliga underverk till konst, design och vita stränder, tillsammans med gröna bergsvyer. En av dem är Bo-Kaap – känd som en av de mest Instagram-vänliga platserna i landet, tack vare sina hus målade i regnbågens alla färger.

Ett Instagram-måste är även Taffelbergets nationalpark som du med fördel besöker med en lokal guide. Förslagsvis när solen går ner.

Älskar du pingviner kan även det lösas.

Instagram-vänliga städer
Från terrassen på Blue Views Villas and Apartments är varje minut Instagram-vänlig. (Foto: Booking.com)

Här ska du bo:  Ett lyxigt boende med självhushåll, havsutsikt och privat pool finner du i Blue Views Villas and Apartments.

Här, på betryggande avstånd till det världsberömda Camps Bay-strandområdet, njuter du av en intagande utsikt från terrassen och samlar solnedgångar till ditt Insta.

Instagram
I Burano utgörs huvudnumret de färggranna husen längs kanalen. (Foto: Booking.com)

5. Burano Italien

Alla vägar bär till Rom, men kanske också till Burano?

Ett pittoreskt paradis beläget i den norra venetianska lagunen, som totalt består av fyra öar, separerade av tre kanaler.

Här är det helt klart arkitekturen som utgör huvudnumret med byggnader i alla former och färger längs kanalerna.

ANNONS
ANNONS

En annan tilldragelse är spetsarbete som kan beskådas på ortens spetsmuseum, Museo del Merletto.

Här ska du bo: Ett centralt boende i regnbågens alla färger väntar på Bruna Holidays House där du som gäst kan välja rum efter favoritfärg och andas in Buranos livliga estetik.

Här bland alla Instagram-vänliga promenadstråk har du nära till det redan nämnda spetsmuseet, och ett antal fisk- och skaldjursrestauranger där en  traditionell italiensk fiskrisotto varmt kan rekommenderas.

Vill du läsa mer om upplevelser och resor ? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Europas femton vackraste städer [Dagens PS]

Tågstationen som räddade liv – blev lyxhotell [Dagens PS]

Fem trädkojor i världsklass [Dagens PS]