Dagens PS

Flygplatsernas stora säkerhetshot – getingar

geting
En vanlig geting. Den invasiva arten nyckelhålsgeting bygger bo i känsliga flygplansinstrument. (Foto: Antcimex / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 nov. 2022Publicerad: 23 nov. 2022

En flygplats i Brisbane har nyligen hittat ett sätt att bekämpa en art av getingar som  gör det osäkert att flyga. Det handlar om en geting som bygger bon nära ett viktigt instrument i flygplan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Problemet är inte nytt. Redan 1990 tros ett plan ha kraschat på grund av den så kallade nyckelhålsgetingen. Det är en art av mindre getingar som bland annat gillar att bygga bon på ett instrument i flygplanet kallat Pitot-röret.

Instrumentet behövs för att piloterna ska få reda på hur snabbt de flyger, bland annat. Så mycket uppskattar getingarna instrumentet att de kan täcka över det på bara 20 minuter, skriver Wall Street Journal.

Invasiv geting

Särskilt stort är problemen i Australien, dit nyckelhålsgetingen har kommit som en invasiv art från Sydamerika. Numera ingår det i flygplatskontrollen på marken att undersöka det lilla röret, så att det inte har fått några besökare.

Men australiska forskare verkar nu ha hittat ett botemedel mot insekterna. Det har visat sig vara ett insektsmedel som är effektiv mot de larver som getingarna gärna äter, och som baserar sig på en sydamerikansk växt.

Läs också:

Dödskrascher med privat flygcharter ökande problem

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS