I en tid då det är säkrare än någonsin tidigare att flyga kan lågprisflyg utgöra en fara. I USA ökar rättsliga åtgärder mot operatörer som bryter mot regler. 

ANNONS

Vissa flygoperatörer i USA verkar skära ned på säkerheten och utsätta sina passagerare för risker vilket gör att amerikanska tillsynsmyndigheter ökar sin granskning, det rapporterar Bloomberg.

En dold sida av flygbranschen

Dödsolyckor och en ökning av tillsynsfall i USA indikerar ökande problem, detta när olyckor för legitima flygbolag är på sin hittills lägsta nivå.

De störningar som covid-19 orsakade för flygbranschen fick en del flygbolag att leta efter alternativ och mobilappar som gör det möjligt att boka flygresor på privatplan har gjort det lättare att hitta dem.

Den här dolda sidan av flygbranschen, privatflygningar, är svår att övervaka och vissa resenärer har börjat slå larm.

Rättsliga åtgärder har ökat i USA

I USA har rättsliga åtgärder mot operatörer som påstås ha kringgått grundläggande juridiska och säkerhetsmässiga skydd för betalande passagerare ökat hos den federala luftfartsmyndigheten FAA.

ANNONS
ANNONS

Sedan FAA år 2018, på begäran av flygbranschen, började intensifiera sina utredningar har 24 civilrättsliga mål för olaglig charterverksamhet väckts och över 21 miljoner dollar, cirka 251 miljoner kronor, har begärts i böter.

Kunskapsbrist bland bolag och kunder

Reglerna är enkla, om en passagerare betalar mer än en liten del av kostnaderna för en flygning måste operatören certifieras som ett lufttrafikbolag av FAA.

Piloter är skyldiga att meddela FAA om syftet med en flygning och ett affärsflygplan som transporterar passagerare kan ägas och drivas privat eller vara chartrat för en flygning.

Det finns en kunskapsbrist både bland flygplansägare och bland kunder.

Hon reste med privatjet som kraschade

”Det finns för många möjligheter och incitament för människor att lura systemet och ta genvägar”, säger Marci Wilhelm, till Bloomberg. Hon flög med en obehörig charter som kraschade 2018,

Hon reste med sin dåvarande man, Steve Rose, men planet, en Dassault Aviation SA Falcon 50 business jet, var försenat på grund av rutinunderhåll, bland annat felaktiga bromsar.

ANNONS
ANNONS

Planet kraschade och Steve Rose skadades allvarligt. Piloterna, som inte hade korrekt certifiering, dog. Enligt utredare och domstolsprotokoll borde planet inte ha varit i drift.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Elon Musk köper ny privatjet för 780 miljoner [Dagens PS]