Dagens PS

Extrema turister ökar i antal – vill ta risker

extremturism
Allt fler vill utmana ödet på sina resor. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 12 okt. 2023Publicerad: 12 okt. 2023

Klättra i berg, dyka med hajar, våga ta risker och uppleva saker. Många fler vill lägga sina pengar på extremturism, en sektor som växer rejält inom resebranschen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en trend inom resandet, även om den fortfarande är ganska nischad. Klart är i alla fall att tiden då alla resenärer åkte på charterresa till Spanien eller Thailand verkar vara förbi. Nu vill många av oss ha upplevelser, och de ska vara extrema.

Extremturism ökar rejält

Faktum är att så kallad extremturism ökar rejält, där vi vill dyka med hajar, klättra i farliga berg som Mount Everest eller ta en flygresa till rymden. Att det ofta innebär rejäla risker, och att hela världen följde det olyckliga ödet för Titan-besättningen som ville uppleva Titanics vrak från fler tusen meters djup, verkar inte avskräcka nya turister som jagar adrenalin-kickar.

En av medgrundarna bakom Oceangate, bolaget bakom ubåten Titan, har redan planer för framtidens resande – som kommer gå till Venus.

ANNONS

Senaste nytt

Mycket pengar att tjäna

Det finns nämligen mycket pengar att hämta hos äventyrliga resenärer, som gärna öppnar sina plånböcker för att få möjligheten att ta risker. Tillväxttakten inom extremturism är drygt 15 procent om året de närmaste åren visar färsk data från Grand View Research, berättar Robb Report.

Upplevelseresor har länge varit trendiga men vad som nu sker inom resebranschen är något nytt.

“Lite risk är bra eftersom det får dig att känna att du uträttar något”, säger Massimo Prioreschi, vd för Mt. Sobek som är en äventyrsarrangör i polarregionen.

ANNONS

Han ser ökningar i bokningarna för varje år som går och säger att det är bra om resenärerna vet vad det är de ger sig in på.

“Ju mer extrem aktivitet, desto större är risken för dödsfall.”

Och att det ibland inkluderar dödsfall blev verklighet med Titan-ubåten, men bokningarna till nya extrema upplevelser fortsätter alltså som vanligt trots det.

“Det har inte påverkat vår verksamhet”, säger Tim Tuiqali på Vomo-resort i Fiji.

“Vi ser faktiskt ett stadigt ökat intresse. Våra gäster har stort förtroende för oss. Vi har erbjudit hajdyk i över 15 år och har inte haft några incidenter.”

Läs även:

Trots lågkonjunkturen– här går turismen som på räls – Dagens PS

Turismens nota – Jämtlands natur i kris – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS