Dagens PS

Trots lågkonjunkturen– här går turismen som på räls

Italien
Skippa flyget och upptäck Italien med tåg (Foto: Orient Express).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 21 sep. 2023Publicerad: 21 sep. 2023

Trots bistra ekonomiska tider lockar Italien en mängd turister varje år. Fler och fler har också upptäckt tjusningen i att utforska det vackra landet med tåg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Italien är trots lågkonjunktur och krig fortfarande ett extremt populärt resmål för många internationella besökare, och känt som ett av det vackraste länderna i världen.

De sköna landskapen, den rika historien, kulturen och inte minst vinet och maten gör landet till en destination som lockar turister från hela världen.

Den första september presenterade Italiens institut för inhemska och internationella turismflöden nya siffror som visar att besökare allt oftare väljer att resa med tåg.

Tåg – ett populärt transportmedel

Hela 75 milioner turister valde att upptäcka Italien från rälsen i somras rapporterar den digitala resesajten A True Italian Experience, som också samarbetar med Trenitalia, den största tågoperatören i landet.

Att resa med tåg är många gånger billigare än flyg. Det är också bättre för miljön.

I Italien är det dessutom ett säkert sätt att undvika stillastående bilköer.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Utvecklat järnvägsnät

Det italienska järnvägsnätet är väl utvecklat och det går att ta sig smidigt runt hela landet. Under sommaren var det dock utan tvekan kusten och bergen som lockade allra mest.

Resa
Met tåg tar du dig enkelt och smidigt till Italiens populära orten vid kusten (Foto: Bruno Rijsman/Wikimedia Commons).

Venedig och Ligurien fick många besökare i år, men också mindre kända regioner som Puglia och Kampanien var populära resmål.

Så upptäcker du Italien

Tågtrafiken i Italien är mycket utvecklad. Det finns många olika tågtyper att välja mellan, inklusive höghastighetståg, som Eurostar Italia och Italo, och regionaltåg.

Det är också ett bra sett att upptäcka landet, då tågen tar dig till många finns många vackra.

ANNONS

Vill du resa mellan de större städerna som Rom, Milano och Turino är höghastighetståg ett klockrent val. Är du ute efter att uppleva de vackra landskapen passar ett långsammare, regionalt tåg bättre.

Upplev La Dolce Vita

Dagens PS har tidigare skrivit om världens mest eleganta tåg, Orientexpressen. För den som har en ordentlig kassa finns knappast ett glamorösare sätt att uppleva “La Dolce Vita”.

Satsa på den klassiska linjen Venedig Simplon Orient-Express som tar dig från Paris till Venedig i lyxkoncernen Belmonds regi, eller hoppa på något av franska Accors tåg som numera äger varumärket Orient Express.

Italien
Njut av det vackra landskapet under en måltid ombord Orient Express (Foto: Accor).

Omgärdad av lyx och bekvämlighet når du de mest populära resmålen i Italien, som Rom och Florens, eller varför inte Toscanas vingårdar?

Vill du läsa mer om resor? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst

Läs även: Flygplatsen som låter dig resa – utan pass

Läs även: Glöm flyget: Besök tio världsarv på höstens bilresa

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS