Resekaos hotar i sommar enligt experter. Det beror bland annat på att det saknas bemanning på flygbolagen och flygplatserna samtidigt som det kommer bli svårt att hitta hyrbilar till rimliga priser. 

ANNONS

Samtidigt som världen öppnar upp och allt fler packar resväskan och vill resa igen så kommer det bli kaos på många håll i sommar, skriver CNN.

Resekaos i sommar

Redan nu har många länder sett inställda flyg på grund av brist på besättning och långa köer på flygplatserna tack vare underbemanning, och läget ser ut att förvärras när allt fler bokar resor under samma populära sommarveckor.

Konsumentförespråkaren Christopher Elliott som har övervakat situationen i USA och Europa tror att ”saker och ting kommer att bli värre” framöver.

”Sommaren kommer att bli kaos” säger han och uppmanar resenärer att undvika Europa i augusti, när högsäsongen toppar.

Samtidigt beskyller han kaoset hos flygbolagen som företagens egna problem som de borde ha insett tidigare.

”Om de såg sig ordentligt i spegeln skulle de inse att de under pandemin minskade och sade upp personal, och nu har efterfrågan stigit tillbaka och de är överrumplade. De har inte kunnat anställa tillräckligt snabbt för att möta efterfrågan.”

Flygbolagen har tvingats ställa in många flyg, framför allt i USA, en trend som ser ut att spridas till Europa inför sommaren när resenärer nu bokar allt fler flyg.

Hyrbilar blir dyra

Att hyra en bil på semestern kan vidare bli en dyr historia, förutom att de höga bränslepriserna svider i plånboken när det är dags att tanka bilen. Experterna är överens om att boka hyrbilen så tidigt som möjligt, och vänta inte tills sista minuten om du inte vill betala en förmögenhet.

ANNONS
ANNONS

De bästa kapen på hyrbilar får man vid bokningar 8-24 veckor i förväg menar Phil Partridge på Rhino Car Hire.

”Biluthyrare är fortfarande tveksamma till att fylla på med lager i rädsla för att en annan variant ska orsaka förödelse i resebranschen”, säger han.

Läs även: Expedias vd: ”Sommaren 2022 blir resesäsongen någonsin” [Dagens PS]