Dagens PS

Efter SAS besked: "Kastrup blir den stora hubben"

SAS
Flygande fläng? Inte riktigt. (Foto: Johan Nilsson/TT )
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 08 okt. 2023Publicerad: 08 okt. 2023

Stockholm Arlanda kommer inte längre vara SAS huvudpunkt. Nu blir det istället Kastrup i Köpenhamn som får vara hubb för de skandinaviska resorna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det är inte säkert det blir bättre för Sverige”, säger Peter Larsson.

Han är vd på branschorganisationen Svenska regionala flygplatser, och berättar att det nya ägandet av SAS – av Air France och KLM kommer göra stora förändringar av det tidigare svenska bolaget, skriver Svenska Dagbladet.

Hubben flyttar från Sverige

Scaninavian Airlines har inte gått med vinst på årtionden och i dagarna beslutades att ta företaget från aktiemarknaden – småspararna kommer inte kompenseras. Och nu kommer alltså beskedet att man flyttar hubben till Danmark:

“Kastrup blir den stora SAS-hubben. Det ligger närmare Europa. Arlanda ligger 70-80 mil längre norrut. För flygbolaget blir det bättre om man koncentrerar verksamheten till Kastrup”, säger han till Svd.

Svagare Arlanda

Det kan göra att konkurrensen för flygtrafik blir svagare i Sverige, och då kan priserna stiga.

“I det längre perspektivet kanske man måste förstå problemet när man tappar ett stort flygbolag med hemmabas i Sverige”, säger han.

ANNONS

Detta kommer även påverka utbyggnaden av Arlanda som flygplats. Även om SAS självt räddas från undergång i och med ägarbytet, kan ett Arlanda utan Scaninavian Airlines vara dömt till minskade investeringar och ett minskande intresse för flygplatsen och Stockholm internationellt:

“Man måste se på alternativet. Tänk om de inte hade fått in några bud och bolaget hade gått omkull. Det hade ju varit katastrofalt för hela den svenska flygverksamheten”, säger Larsson.

Läs mer om SAS:

Uppgörelsen gör dina SAS-aktier värdelösa – Dagens PS

Rekonstruktion på gång – aktieägarna tar smällen – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS