ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

SAS rekonstruktion på gång – aktieägarna tar smällen

Uppdaterad: 01 juni 2023Publicerad: 01 juni 2023
SAS
SAS fleet (Foto: TT)

SAS rekonstruktion pågår för fullt, och under de närmaste månaderna lär pusselbitarna falla på plats – vilka ägare som kommer styra bolaget. Genom rekonstruktionen ser det dock ut som att det blir aktieägarna som tar smällen.

ANNONS
ANNONS

”Eftersom aktieägare har lägre prioritet än borgenärer, är förväntan för närvarande att det inte kommer att finnas något eller mycket litet värde kvar för befintliga aktieägare i SAS AB efter att Bolagets rekonstruktionsprocess är genomförd”.

Så lät det från SAS i våras och Dagens PS har samtidigt berättat att den amerikanska konkursdomstolen i New York i maj godkände flygbolagets plan för att ta in kapital till rekonstruktionen.

Blir SAS amerikanskt fullt ut?

Hur pass mycket amerikanskt SAS kommer att bli framöver återstår att se. Än så länge är det för tidigt att säga hur stor andel Danmark och Sverige kommer behålla i det krisande flygbolaget, skriver DN.

På torsdagen släpper SAS den senaste kvartalsrapporten med siffror som kanske kan ge en fingervisning i hur den ekonomiska situationen ser ut för tillfället. Genom rekonstruktionen vill SAS rensa upp bland sina skulder på motsvarande 20 miljarder kronor, bland annat genom genom att betala fordringsägare med nya aktier.

ANNONS
ANNONS

Ett nytt kapital genom rekonstruktion

Målet är sedan nya ägare och nytt kapital – på nära tio miljarder kronor.

Innan året är slut ser den nya rekonstruktionen ut att vara på plats, och som flygbolaget har sagt tidigare så ser det ut som att det blir de runt 250 000 småspararna och aktieägarna som får bära det tunga lasset.

Läs även: Flyganalytiker efter domen: Konkurs hotar SAS

Läs även: SAS covidstöd felaktigt – förlorar i EU-domstolen

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här