Att många länder har satt upp nya covidregler gentemot enbart kinesiska resenärer är politiskt motiverade hävdar många kritiker. Samtidigt ökar spänningarna mellan Kina och länderna som har infört reglerna.

ANNONS

Ett dussintal länder har infört covidtester för kinesiska resenärer och förutom att många av resenärerna känner sig illa behandlade så är de nya reglerna politiskt motiverade menar många. CNBC har pratat med resenärer som är uppretade.

”Självklart tycker jag det är orättvist. Men jag förstår samtidigt vad det beror på”, säger en kvinna som uppger sig heta Bonnie.

Covidregler är en politisk fråga

Att det är politiken som spelar roll råder det knappast tvekan om, eftersom Kina fortfarande lägger locket på när det gäller sin egna covid-situation i landet. Enligt Shaun Rein, chef på China Market Research Group, är problemet inte covidtester utan att de enbart är riktade mot ett land – Kina.

”Detta är en politisk fråga”, säger han och förklarar att det kommer drabba den japanska börsen inom kort eftersom Japan är ett av länderna som har infört reglerna och Kina därför kommer bojkotta sminkmärken som Shiseido och Kose.

Han tror vidare att kinesiska resenärer kommer bojkotta länder som Japan och Sydkorea som hämnd för covidreglerna och istället välja länder som Thailand – som nyligen införde krav på negativa covidtest från alla länder men som sedan snabbt slopade kravet igen.

Shaun Rein säger att kineser nu bokar resor till Thailand och Singapore eftersom ”båda länderna välkomnar oss”.

Stora effekter för länder

Att inte känna sig välkommen på grund av politiska skäl kan få stora effekter för länderna som hade räknat med en våg av kinesiska turister.

ANNONS
ANNONS

”Jag vet att många patriotiska kinesiska kollegor och vänner kommer undvika dessa länder eftersom de endast testar passagerare som anländer från Kina, vilket är diskriminerande”, säger sydafrikanske Mansoor Mohamed som bor i Kina.

Att Kina fortfarande kräver negativa covidtest för alla som reser in i landet sedan de senaste tre åren spelar ingen roll i sammanhanget menar han, eftersom det rör sig om samma regler för alla nationaliteter, inklusive kinesiska medborgare.

Läs även: EU: Covidtest inom hela unionen för kineser [Dagens PS]