Nu vill EU-tjänstemän se att hela unionen inför covidtest för inresande kineser. Från söndag kommer kineser kunna resa fritt till EU men det är bara ett fåtal länder som hittills har infört tvång på covidtest.

ANNONS

Än så länge är det bara Frankrike, Spanien och Italien av EU-länderna som har infört tvång på negativt covidtest för inresande kineser. Nu vill dock EU-tjänstemän från IPCR (Integrated Political Crisis Response group) som består av medlemmar från EU:s 27 länder se att samma regler gäller överallt inom unionen, uppger BBC.

Folkhälsomyndigheten vill covidtesta Kina-resenärer

Frågan är nu vad som händer med kineser som kommer till Sverige, eftersom även Folkhälsomyndigheten vill covidtesta Kina-resenärer.

Alla håller dock inte med om att de nya regelverken är en bra idé sedan EU:s sjukdomsmyndighet, ECDC, sågar ett sådant beslut och kallar det oberättigat.

Politisk innebörd för kineser

WHO har än så länge inte lyckats bekräfta några nya varianter i Kina men experternas och regeringarnas tålamod håller på att ta slut på grund av bristen på samarbete från de kinesiska myndigheterna. Frågan som många ställer sig är därför om de nya regelverken i Europa och andra länder har politisk innebörd gentemot Kinas styre.

Kommunistpartier verkar åtminstone tro det och lovar att det kommer påföljder för de länder som inte öppnar upp för de kinesiska resenärerna.

Medan den kinesiska statistiken avslöjar att 22 har dött i landet sedan december så säger utländska uppskattningar 15 000 döda om dagen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Kina slutar rapportera siffror när covid exploderar [Dagens PS]

Läs även: Hälften av kinesiska passagerare har covid – hårdare inreseregler [Dagens PS]