Prisrallyt på fritidshus har nått nya rekord under pandemin. Trots det finns det fortfarande ställen där sommarhuset kostar under miljonen.

ANNONS

Enligt Svensk mäklarstatistik är medelpriset omkring 35 000 kronor per kvadratmeter i Sverige. På vissa håll är kvadratmeterpriser dock fortfarande betydligt lägre – som i Vansbro där det är lägst i landet med knappt 7 000 kronor per kvadratmeter.

”De senaste fem åren har priserna börjat komma ikapp men de är fortfarande långt efter om man jämför med andra ställen”, säger Nathalie Stjernqvist, mäklare på Fastighetsbyrån i Vansbro, till TT enligt Di.

På väg upp

Enligt henne har priserna inte kommit ikapp ännu men de är på väg upp även i Vansbro.

”Vissa av de enkla fritidshusen kunde man få för mellan 150 000-200 000 för fem år sedan och nu är det 300 000-350 000, så på vissa håll har det varit en dubblering. På de här nivåerna har många råd att köpa fritidshus och det är väl det som har gjort att många har kollat på vår marknad. ”

Blickar mot Vansbro

Nathalie Stjernqvist har märkt av det ökande intresset att allt fler vill köpa fritidsboende – där avflyttning bytts mot inflyttning och närheten till huvudstaden gör att många blickar mot Vansbro.

”Folk som bor norr om Stockholm som har 2-3 timmar att åka tycker att det är ett lagom avstånd för att åka under en helg”, säger hon och fortsätter:

”Nu har man varit helt nedringd, det har kunnat komma 40 personer på en visning, och det kanske inte är så mycket i en storstad men här det jättemycket. I och med pandemin, att man inte kan släppa in mer än ett sällskap i taget, har vi fått boka in en hela dagar för visning.”

Ett genomsnittligt fritidshus är 68 kvadratmeter stort och för att prislappen ska hamna under miljonen måste kvadratmeterpriset vara under 14 700 kronor.

ANNONS
ANNONS

I det rådande prisrallyt är det dock bara tolv kommuner som fortfarande har det medelpriset: Vansbro, Älmhult, Markaryd, Ljungby, Östra Göinge, Osby, Klippan, Hagfors, Karlsborg, Laxå, Ljusnarsberg och Boden.

Läs mer: Stugpriser skenar med 70 procent