Stugpriser skenar med upp emot 70 procent i Sverige. De största ökningarna finns i regioner som Skåne och Halmstad.

ANNONS

Svensk Mäklarstatistik har under tre år undersökt priser och trender på fritidshus i 50 kommuner.

”Något hände under 2020. Fram till dess ökade priserna med 7 procent om året, men nu stiger priserna med cirka 20 procent i årstakt”, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, till Di.

Stugpriserna har under treårsperioden ökat mest i kommuner som till exempel Hörby, Örkelljunga och Nyköping – där priserna har skenat med omkring 70 procent.

Dyrast i Halmstad

I rena kronor är ökningen störst i Halmstad. Där får du öppna plånboken rejält för en sommarstuga med ett medelpris på hela 4,6 Mkr – en ökning med 1,7 Mkr under perioden.

”Det är ganska bra betalt för att ligga i hängmattan”, säger Hans Flink om ökningen.

Kring huvudstaden hamnar fritidsboenden i Värmdö och Nynäshamn på omkring 1,4 Mkr. Och det är just områden nära storstäderna och kustområdena som är heta, enligt Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet.

”Fritidshuspriserna har drivits upp lite extra under pandemin då vi inte har kunnat resa utomlands”, säger han och konstaterar att de som inte drabbats direkt av pandemin har mer över i plånboken.

”Det överskottet spenderas gärna på boende.”

ANNONS
ANNONS

Från våren 2020 har stugpriser dragit iväg mest på Öland och i södra Stockholmsregionen, med runt 25 procent.

En stuga på Öland får du betala omkring 2,1 miljoner kronor för och i södra Stockholmsregionen kostar stugan det dubbla.

Svemester fortsatt hett

Samtidigt verkar det som att svemstertrenden håller i sig.

Enligt en trendrapport från Svensk Fastighetsförmedling kommer varannan stugägare spendera mer tid i stugan under kommande år.

Priserna kan dock vara på väg att plana ut, menar Björn Wellhagen.

”I vår senaste mäklarenkät är det fler som tror på en avmattning och stillastående priser. Det hänger också samman med att vi går tillbaka till våra liv som det såg ut före pandemin.”

Läs mer: Fritidshus – stor risk för kemikalier i dricksvattnet

 

ANNONS
ANNONS